Imam in Marokko: 'Handel met Israël is haram'

marokko
11
23 dec '15
De Marokkaanse imam Ahmed Raissouni heeft opgeroepen om Israëlische producten in Marokko te boycotten.

Hij is van mening dat de handel met Israël 'haram' is. Zijn uitspraken vallen samen met een publicatie van het Israëlisch Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat Rabat en Tel Aviv meer handel dreven. Daartegenover staat de groeiende campagne in Marokko om normalisering met de zionistische schurkenstaat tegen te gaan. Raissouni levert met zijn 'fatwa' een religieuze dimensie aan dit debat. 

Raissouni's uitspraken werden gepubliceerd door de Hervormingspartij, waar hij in het verleden leider van was. Hij legt uit dat het kopen van Israëlische producten bijdraagt aan de bezetting van Palestina. Deze producten belichamen volgens hem de massale mensenrechten schending van Palestijnse mensenrechten. 'Alle landbouw- en industriële goederen van de zionistische vijand worden geproduceerd op beroofd en geplunderd Palestijns land. Producten die zijn onteigend van ballingen en vluchtelingen', zegt Raissouni. 

'Dus is het verboden om ze te importeren, het te verkopen of te kopen', zei hij over de producten. Eerder sprak hij een fatwa uit over Israëlische dadels in Marokko. Ook toen sprak hij zijn haram-verklaring daarover uit. Als reden gaf hij dat de dadels vooral op de Westelijke Jordaanoever worden gemaakt door kolonisten, die Palestijnse boeren hebben verdreven en hun grond hebben ingenomen. 

Met zijn nieuwe fatwa laat hij zien dat een boycot niet alleen tot dadels beperkt moet blijven. Ondanks deze adviezen, campagnes en protesten groeit de handel met Tel Aviv. Uit cijfers van het zionistisch CBS hebben Marokkaanse bedrijven in de eerste elf maanden voor 10,9 miljoen dollar geëxporteerd en voor 20,8 miljoen geïmporteerd. Dat is voor landen die geen officiële betrekkingen hebben een redelijk hoog bedrag.

© Redactie 2015
marokko
ahmed raissouni
zionisten
halal
haram
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi