Marokkaanse ministers hoeven geen salaris

marokko
18
29 dec '15
Drie Marokkaanse ministers hebben besloten om van hun salaris af te zien en hun land te dienen zonder vergoeding van de staat.

De drie zijn Mustapha Ramid (Justitie), Aziz Akhannouch (Landbouw) en Moulay Hafid Elalamy (Industrie, Handel en Nieuwe Techniek). Dat meldt Les Eco. Elalamy en Akhannouch hebben bij het ministerie van Economie en Financiën direct aangegeven dat zij geen salaris hoefden toen ze werden aangesteld. Ramid besloot zijn salaris volledig te schenken aan het ministerie van Justitie. Dat geld gaat naar een fonds om activiteiten en festiviteiten te organiseren. 

Moulay Hafid Elalamy Dat de ministers geen salaris hoeven is een mooi gebaar, maar dat ze niet van water en brood hoeven te leven als gevolg hiervan moge ook duidelijk zijn. De 55-jarige Elalamy is geboren in Marrakech in het hoofd van investeringsmaatschappij Saham Group, dat weer eigenaar is van CNIA Saada, een van Marokko's grootste verzekeringsmaatschappijen. Hij staat op plek 34 van de Forbes lijst met rijkste Afrikanen. Hij zou een vermogen van 620 miljoen dollar hebben. 

Aziz Akhannouch Akhannouch is 54 jaar en werd in Tafraout geboren. Hij heeft een meerderheidsbelang in de Akwa Grouwp, een Marokkaanse miljardenbedrijf dat zich richt op olie, gas, chemicaliën, maar ook op media, onroerend goed en hotels. Akhannouch en zijn familie staan 18e op de Forbes lijst en bezitten 1,4 miljard dollar. Hij staat op plek twee als het gaat om Marokkaanse miljardairs. 

Mustapha Ramid De Marokkaanse justitieminister is in tegenstelling tot zijn bovenstaande collega's absoluut geen bekende in het bedrijfsleven. De 56-jarige minister werd in Sidi Bennour geboren, is advocaat en mensenrechtenactivist. Hoe hij zijn geld binnen harkt is dan ook niet bekend.

© Redactie 2015
marokko
ministers
opmerkelijk
mustapha ramid
aziz akhannouch
moulay hafid elalamy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?