Oude Marokkaan in Amsterdam hardhandig gearresteerd en in cel gegooid

algemeen
130
30 dec '15
Woensdag 29 december gaat voor meneer Yousfi uit Amsterdam zijn geheugen in als een nachtmerrie die hij nooit zal vergeten. De 76-jarige Marokkaanse Nederlander was onderweg naar zijn huisarts toen hij onderweg hardhandig werd gearresteerd.

De oude man liep tussen 11:00 en 12:00 naar de dokter en moest in mei dit jaar een zware hartoperatie ondergaan. Daarvan is hij nog herstellende. Naast hartproblemen lijdt hij ook aan prostaatklachten, die ervoor zorgen dat hij incontinentiemateriaal gebruikt en nooit lang buiten kan zijn. Onderweg naar zijn huisarts merkte hij ter hoogte van supermarkt Tanger dat zijn broek plotseling nat begon te worden, een gevolg van zijn prostaatklachten. 

Steegje Hij zocht daarom een plekje om te kunnen plassen zodat zijn broek niet nog natter zou worden. De zieke man zocht een rustig steegje en deed daar zijn behoefte. Hij schaamde zich ervoor, maar was noodzakelijk. Op dat moment hoort hij achter zich twee vrouwen roepen. De twee bleken van Handhaving te zijn. De vrouwen waren in burger gekleed en eisten een legitimatiebewijs van de oude man. Bang voor fraudeurs en dieven vroeg hij de vrouwen wie ze zijn en of zij zich konden legitimeren als Handhavers. 

Dat weigerden ze echter en bleven doordrammen op de identificatie van de man. Hij zei dat hij alleen met de politie in gesprek wil gaan en legde rustig uit dat hij aan het plassen was omdat hij niet anders kon door fysieke ongemakken. Meneer Yousfi ontblootte daarop zijn bovenlichaam om zijn wond te tonen. De twee jonge vrouwen leken lak te hebben aan zijn uitleg. 

Arrestatie Daarna ging het flink mis. Een van de vrouwen pakte de hand van de oude man en werd met zijn borst tegen een muur gedrukt. Vervolgens werd hij in de boeien geslagen en voor het slachtoffer er erg in had werd versterking opgeroepen en stonden vijf man om hem heen. De politie in Osdorp zag een wildplasser en die moet je aanpakken. De menselijke kant achter de situatie werd totaal genegeerd, net zoals de twee Handhavers dat deden. 

De oude man werd geboeid op een trap gezet waarna hij in een auto werd meegenomen naar het politiebureau. Daar moest hij uit de kleren voor controle en vervolgens plaatsnemen in een cel. Daar heeft hij 3,5 uur gezeten, waarna via de intercom werd geroepen dat hij zijn spullen en bon (voor wildplassen) kon ophalen bij de balie en mocht vertrekken. Ook hier werden de lichamelijke klachten van de man genegeerd: hij moest lopend terug naar huis. 

Familie Ondertussen maakt zijn familie zich ernstige zorgen, zeker omdat zij weten dat hun vader herstellende is van een zware hartoperatie. Toen Yousfi eindelijk thuis was bleek waarom hij zo lang van huis was. De dochter van het slachtoffer geeft tekst en uitleg aan Marokko.nl: 'Ik werd door mijn moeder gebeld en heb al mijn werk neergelegd. We waren in shock en vroegen ons af hoe dit kan gebeuren'. 

Daarop is de 39-jarige vrouw naar het politiebureau vertrokken om tekst en uitleg te vragen. Daar werd ze doorverwezen naar het kantoor van Handhaving. 'Op dat moment zag ik nog niet in welke negatieve rol de politie hierin speelde', vertelt ze over haar boosheid, die ook richting de politie gericht is. Tot overmaat van ramp ging de gezondheid van haar vader dat moment ook nog eens achteruit. 

'We zijn met spoed naar het ziekenhuis vertrokken. Mijn vader, bij wie de tranen in de ogen stonden, had last van hartkloppingen en in het ziekenhuis bleek dat hij te weinig zuurstof had in zijn bloed'.

Kastje naar de muur Toen het beter ging met haar vader zette ze haar zoektocht naar antwoorden verder. Bij stadsdeel west kreeg ze te horen dat ze naar een ander bureau moest. 'Toen ik net wilde vertrekken kreeg ik te horen dat ze ineens weten wie de twee Handhavende vrouwen waren. Hun leidinggevenden lieten weten dat ze het incident betreuren maar dat mijn vader zich verzette en de vrouwen 'gewoon' hun werk deden. Namen kreeg ik niet, waarschijnlijk omdat ze aangifte en persaandacht vrezen.' Ook herkenden ze het geschetste beeld niet. 

'Het was mijn woord tegen dat van hun.' Die persaandacht kwam er overigens: onder meer Hart van Nederland en AT5 namen contact op met de familie. 

Aangifte Dochter Yousfi vertrok vervolgens bij Handhaving zonder ook maar een beetje wijzer te worden. Ze besloot aangifte te doen en belde het nummer van de politie. Daar waren ze - niet geheel verrassend - niet echt bereid om haar snel te helpen. 'De vrouw aan de telefoon vertelde me dat ik hier geen aangifte voor hoef te doen, maar dat een klacht op de website voldoende is. Omdat ik aandrong zei ze dat ze geen tijd hadden. Na nog meer aandringen bleek er zaterdagmiddag toch nog een gaatje vrij te zijn.'

In het politiebureau was overigens ook van alles mis. 'Mijn vader wilde een agent iets vragen en raakte daarbij lichtelijk zijn arm aan. De agent brieste hem daarop toe dat hij hem niet moest aanraken. Ook vroegen ze hem niet om zijn gezondheid, terwijl dat wel een normale gang van zaken is bij een aanhouding.' Laat zijn gezondheid nou net een essentieel onderdeel van de hele situatie zijn. 

Verdriet Dat zoiets juist de oude en zeer geliefde meneer Yousfi moet overkomen doet hem, zijn vrienden en familie veel verdriet. De vriendelijke man woont al 55 jaar in Nederland en heeft nooit iemand kwaad gedaan. Hij behoedde tientallen jongeren juist van wat hij meemaakte: geboeid een walk of shame richting een kleine cel. 33 jaar lang deed hij vrijwilligerswerk en verzorgde hij Arabische lessen. Hij gaf jongeren opvoedingslessen, haalde ze van de straat en zorgde ervoor dat ze niet het criminele pad bewandelden. 

Zijn vriendelijke uitstraling zorgden er zelfs voor dat hij enkele keren mocht acteren in de journalistieke serie 'Coverstory' en de kinderfilm 'De weg naar school'. 'Mijn vader is een trotse man en heeft zich tientallen jaren op vrijwillige basis ingezet hier in de buurt. Voor hij het wist zat hij geboeid op een koud trapje en in een cel. De tegenstrijdigheid kon niet duidelijker. Dat juist hij zoiets moet meemaken is zuur', besluit de dochter.

© Redactie 2015
marokkaan
amsterdam
handhaving
arrestatie
mishandeling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?