Marokko leert de wereld een les: politiek en salafisten hand in hand tegen radicalisme

marokko
36
31 dec '15
Marokkaanse salafisten hebben zichzelf georganiseerd onder de groep 'Salafi Beweging voor Politieke Hervormingen' met als doel de bestrijding van terrorisme.

Veel landen en politici zien in het salafisme een grote dreiging en menen dat zij er een extremistische gedachtegoed op nahouden. In Nederland kent deze vorm van onwetendheid een triest dieptepunt. Het land wil salafistische organisaties verbieden en laat het nou net deze organisaties zijn die in Nederland het meest doen om jongeren uit de klauwen van terroristische organisaties te houden. Sterker nog: er heerst veelal onwetendheid over de term 'salafist' en het 'salafisme'. 

Deze organisaties baseren zich op de puurheid van het geloof, onderwijzen in kennis en maken van overleveringen en de geschiedenis van de islam hun sterkste punt in de strijd tegen terrorisme. In Marokko begrijpen ze dat en daar laten zien hoe het wel moet. 

Volgens TelQuel hebben hebben Marokkaanse salafisten zich georganiseerd in een politieke groep om op te komen voor salafisten en de strijd tegen terrorisme aan te gaan. Ook in Marokko heerst er veel onwetendheid over de ze groep.

Veel van deze Marokkanen zijn in de nasleep van de aanslagen van mei 2003 aangehouden en gehoord, veelal op basis van uiterlijke kenmerken. Een gang naar het politiek toneel moet voor alle partijen gunstig zijn.

De leider van de Salafi Beweging voor Politieke hervormingen, Abdelkrim Chadli, zegt dat zijn beweging onder de arm van de Democratische en Sociale Beweging valt, een centrum-rechtse politieke partij opgericht door voormalig politiecommissaris Mahmoud Arshan. 

Chadli wil andere salafisten overtuigen en hen meenemen in zijn politieke partij om zij aan zij te werken met overheidsinstellingen. De oprichting kan ook gezien worden als boodschap gericht aan de staat, om hen te informeren over het feit dat salafisten in Marokko klaar zijn voor verzoening en het politiek podium, aldus Chadli. 

In de afgelopen jaren zijn bekende salafisten in Marokko al toegetreden tot de politiek en treden ze steeds vaker naar buiten om onenigheden uit de wereld te helpen. Mohammed Fizazi is een van de bekendste voorbeelden hiervan. Hij ontmoette koning Mohammed VI meerdere malen.

© Redactie 2015
marokko
salafisme
radicalisering
politiek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?