Amerika: nauwelijks dreiging in Marokko in 2016

marokko
5
1 jan '16
De US State Department (het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken) heeft een lijst van landen gemaakt waar de veiligheidsdreiging in 2016 hoog is.

Marokko werd in de lijst gezet van landen die gespaard worden van spanningen in 2016, meldt Akhbar El Yaoum. De VS keek hierbij niet alleen naar veiligheidsdreigingen maar ook naar spanningen op politiek en sociaal gebied. Landen die wel veel risico lopen bevinden zich vooral in het Midden-Oosten.  Daar worden bijvoorbeeld de schurkenstaat Israël, Syrië en Irak genoemd als zeer risicovolle landen. 

In Noord-Afrika is Marokko een oase van rust. Vergelijkbare landen zoals Tunesië, Algerije en Libië zijn zeer gevaarlijk en kennen daarom de nodige risico's. Ook Mali hoort bij de meest bedreigde landen op het gebied van terreur, aldus het Amerikaans rapport.  

De Verenigde Staten en andere westerse landen brengen wel vaker zulke rapporten uit om burgers wereldwijd te waarschuwen. Het rapport van de afdeling van John Kerry plaatste opmerkelijk genoeg Turkije op een plaats van landen waar de Amerikaanse belangen ernstig worden bedreigd. Dat komt vooral door de Koerdische eisen voor onafhankelijkheid. 

In het rapport staan ook andere landen waar de Amerikaanse belangen worden bedreigd. In totaal gaat het om elf landen, waarvan er zes in het Midden-Oosten liggen.

© Redactie 2016
marokko
vs
veiligheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?