Khadija Arib gaat Wilders 'aanpakken' als Kamervoorzitter

algemeen
53
4 jan '16
PvdA-Kamerlid Khadija Arib zal als Kamervoorzitter "niet accepteren" dat PVV-leider Geert Wilders nog een keer spreekt van 'nepparlement'.

Dat zei ze in het televisieprogramma Buitenhof. Arib heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor het voorzitterschap. Bij de vorige voorzittersverkiezing verloor Arib van Anouchka van Miltenburg (VVD), die nu is opgestapt wegens kritiek op haar functioneren, vooral in de nasleep van de Teeven-deal. De liberaal kreeg onder meer verwijten van met name D66 omdat ze niet ingreep bij de uitdrukking 'nepparlement'. Zo'n term kan volgens Arib niet in de Kamer "waar iedereen is gekozen".

Ze beseft dat de PVV niet op haar zal stemmen, omdat ze ook Marokkaanse is. Maar haar familie werkt al "vier generaties lang keihard" in Nederland. Het is triest als mensen niet op hun kwaliteiten worden afgerekend maar op hun afkomst, aldus Arib. Er wordt ook wel gesproken over haar accent, maar ze kan zich niet voorstellen dat dat wordt meegewogen.

De Tweede Kamer kiest op 13 januari de nieuwe voorzitter. Kamerleden kunnen zich tot 12 januari kandidaat stellen. Madeleine van Toorenburg van het CDA heeft dit ook al gedaan.

© ANP 2016
geert wilders
khadija arib
pvv
buitenhof
nepparlement
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?