Bestormer politie Parijs 20-jarige Marokkaan

marokko
22
7 jan '16
De man die donderdag door de politie in Parijs werd doodgeschoten omdat hij gewapend met een mes een politiebureau binnen wilde komen, is een twintigjarige Marokkaan die is geboren in Casablanca.

Hij werd geïdentificeerd door middel van vingerafdrukken, zo meldt de Franse nieuwszender BFMTV. De man, Ali Sallah, werd in 2013 gearresteerd en toen zijn vingerafdrukken van hem genomen. Het incident vond plaats bij een bureau in het achttiende arrondissement in het noorden van Parijs, nabij Montmartre en niet ver van het Gare du Nord. Het was donderdag exact een jaar geleden dat gewapende terroristen de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo binnendrongen en in totaal twaalf mensen vermoordden.

Bomgordel
De dader van donderdag werd voor de deur van het politiebureau doodgeschoten. Bij het betreden van het gebouw riep hij Allahu akbar (Allah is groot). De man droeg tevens een bomgordel, maar die bleek nep te zijn. Een robot controleerde hem op de stoep op explosieven. De politie zette de straat af en gebood mensen naar binnen te gaan en ramen en rolluiken te sluiten. Ook de aangrenzende Boulevard Barbès werd afgesloten. Later bleek de dader ook een papiertje bij zich te hebben met het logo van Daesh en een Arabische tekst waarin de terreurgroep de aanslag claimt.

President François Hollande hield kort voor de verijdelde aanslag donderdag een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de aanslagen van een jaar eerder. Hij sprak op het hoofdbureau van de politie in Parijs de ordediensten toe. De politie was de afgelopen jaren al een paar keer eerder zelf doelwit van aanslagen. Bij de aanslag op Charlie Hebdo werden twee politieagenten vermoord, onder wie de lijfwacht van hoofdredacteur Charb.

Een dag na deze aanslag schoot een andere terrorist een politieagente dood in de Parijse voorstad Montrouge. In december 2014 verwondde een terrorist met een mes drie agenten in een politiebureau bij Tours.

© ANP 2016
marokko
marokkaan
casablanca
politie
parijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi