Marokko wil eigen wapens maken: Saudiërs helpen met 22 miljard dollar

marokko
11
8 jan '16
Marokko wil in eigen land een wapenindustrie opzetten en heeft daar de hulp van partners als Saudi-Arabië bij nodig. Dat land pompt 22 miljard in het project.

Op 16 december tekenden beide landen een overeenkomst voor een megafinanciering om een Marokkaanse militaire industrie op poten te zetten, meldt MAP. Details daarover waren toen nog schaars maar nu is bekend gemaakt dat de Saudiërs Marokko met 22 miljard gaat helpen. Naast de financiën gaat Saudi-Arabië ook helpen met militaire inlichtingen. 'De Saudische reuzen van de defensie-industrie gaan hun ondersteuning en expertise bieden om de status van Marokko als klant om te zetten naar wapenproducent', klinkt het veelbelovend. 

De miljarden worden in relatief korte tijd naar Marokko gestuurd en daaruit blijkt dat het Noord-Afrikaans land zo snel mogelijk eigen wapens wil gaan produceren. In 2019 moeten alle centen (ongeveer 220 miljard dirham) binnen zijn. Hoewel de plannen groots zijn en het doel zeer ambitieus is Marokko nog in de voorbereidende fase. 

Internationaal Internationale bedrijven die gespecialiseerd zijn in de productie van satellieten en luchtverdediging zoals Bombardier, Airbus, Safran en Thales gaan ook een rol spelen. Zij brengen de nodige kennis mee naar Marokko omdat de toonaangevende bedrijven zich daar gevestigd hebben of dat dit jaar gaan doen. 

Hun kennis en diensten zijn van essentieel belang voor een nieuwe Marokkaanse militaire industrie. Marokko heeft eerder militaire samenwerkingen met Spanje, Frankrijk en de VS gesloten. Zo gaat Spanje Marokko helpen aan militaire transportvliegtuigen, Frankrijk met het opzetten van een militaire marine-industrie en levert de VS gepantserde voertuigen.

© Redactie 2016
marokko
saoedi-arabië
militaire industrie
defensie
wapens
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?