Hevige botsingen tussen toekomstige leraren en politie Marokko

marokko
1
8 jan '16
Gisteren ontstonden hevige botsingen tussen de oproerpolitie en demonstrerende leraren in opleiding.

De relatie tussen de studenten van docentopleidingen en de overheid ligt al geruime tijd op gespannen voet door twee besluiten vanuit de regering. In een aantal grote steden van Marokko gingen ze daarom de straten op. Deze protesten zouden met 'buitensporig geweld' uit elkaar geslagen zijn. Op sociale netwerken circuleren studenten met bebloede hoofden en gezichten. 

Bij het Marechal plein in Casablanca verzamelden zich ongeveer 2000 personen toen de nationale commissie voor leerlingen van docentopleidingen daartoe opriep. Ook in Fes, Marrakech, Rabat en Agadir gingen ze de straat op. Volgens MWN reageerde de politie met veel geweld. 

Maatregelen De overheid kondigde aan dat het van plan is om de studiefinanciering van deze studenten te verlagen van 2.000 dirham naar 1.200 dirham. Het tweede besluit is voor de studenten nog moeilijker te verteren. Bij afronding van hun opleiding mogen ze niet direct voor de klas staan en een baan als leraar aannemen. De cursisten moeten eerst een nieuw examen maken. Als ze zakken krijgen ze wel een diploma voor de opleiding, maar geen kwalificatie om daadwerkelijk als leraar aan de slag te mogen in de publieke sector. 

Mustapha Ait Belkacem, lid van de nationale commissie voor leraren in opleiding, zei dat de overheidsmaatregelen oneerlijk zijn. 'Wat zal er gebeuren met leerlingen die falen? Zij zullen werkloos worden of worden naar de particuliere sector gedwongen', zegt hij.

© Redactie 2016
marokko
politie
leraren
geweld
protest
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi