Anti-islamdemonstratie loopt uit de hand

algemeen
11
12 jan '16
In Potsdam (Berlijn) zijn maandagavond ongeregeldheden uitgebroken tussen aanhangers van de anti-islambeweging Pegida en tegendemonstranten.
Er werd met stenen, vuurwerk, verkeersborden en vuilnisbakken gegooid. Volgens de politie zijn meerdere betogers en agenten gewond geraakt bij de rellen. Aanvankelijk leek alles rustig te verlopen. Honderden mensen protesteerden in de binnenstad van Potsdam op vreedzame wijze tegen Pegida. Onder het motto 'Potsdam bekent kleur' pleitten ze voor een toleranter Brandenburg (de deelstaat van Potsdam), waarin vluchtelingen kunnen integreren. 

Op slechts honderden meters afstand verzamelden ongeveer honderd Pegida-aanhangers zich voor hun zogeheten 'avondwandeling'. Volgens de politie probeerden de tegendemonstranten die mars te verhinderen, en sloeg vervolgens de vlam in de pan. Agenten moesten pepperspray gebruiken om de gemoederen te bedaren.

Eerder op maandagavond heeft een groep van zo'n 250 vermomde en in het donker gestoken mannen huisgehouden in Leipzig. Ze gooiden in het stadsdeel Connewitz tientallen etalageruiten van winkels en cafés aan diggelen en staken auto's in brand. Ook werden vuurwerkbommen afgestoken. Volgens Duitse media gaat het om extreemrechtse hooligans. Er wordt gesproken van neonazi's. Na ruim een half uur van rellen was de situatie volgens de politie nog steeds "zeer gespannen". Uiteindelijk zijn zo'n 250 verdachten opgepakt, melden Duitse media. Er is onder meer een waterkanon ingezet.

Op foto's van de Leipziger Volkszeitung zijn de aangehouden relschoppers zittend op de grond te zien, in afwachting van identificatie en vervoer naar het politiebureau. Of er gewonden zijn gevallen bij de rellen is nog niet bekend. Zeker twee straten in Connewitz blijven in de nacht van maandag op dinsdag afgesloten.

Tegelijkertijd met de gewelddadigheden vond in Leipzig een demonstratie van anti-islambeweging Legida plaats. Daar namen volgens schattingen ongeveer 3400 aanhangers aan deel. Of er een relatie tussen de twee zaken is, is nog onduidelijk.
© ANP 2016
agenten
leipzig
potsdam
antimoslimbeweging
politieagenten
onlusten
cafe
leipziger volkszeitung
politie
berlijn
rellen
brandenburg
autobranden
legida
pegida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
kameroen
afrika cup 2019
macron
team marokko
hogesnelheidslijn
hogesnelheidstrein
khashoggi
younès belhanda
turkije
transfer
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
mohammed vi
ajax
eredivisie
marrakech
spanje
rabat
hakim ziyech
fifa