Marokko bij meest hoopvolle landen ter wereld

marokko
16
12 jan '16
Marokko hoort bij de meest hoopvolle landen ter wereld, zo blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau WIN/Gallup International.

Voor het onderzoek 'Internationale Gelukxindex' ondervroegen de onderzoekers 66.040 mensen uit 68 landen. Ze kregen de vraag hoe tevreden zij zijn met hun leven in het algemeen, maakt Jean-Marc Leger bekend. '2015 was een tumultueus jaar voor velen over de hele wereld, ondanks dat de wereld grotendeels een gelukkige plek blijft', zegt de voorzitter van het bureau. 

Om de hoop bij mensen te rangschikken werden landen verdeeld in drie economische lagen. Daaruit beek dat economische welvaart niet al te veel invloed had op economisch optimisme en hoop. Ondanks het verschil in inkomen valt te lezen dat het niveau van geluk hoog was in alle lagen. Sterker nog: in welvarende landen telt het geluk 42 procent, terwijl dat in opkomende landen 59 procent is. 

Ook het economisch optimisme is bij opkomende landen hoger dan dat van welvarende landen (16 tegen 6 procent). 

Marokko Bangladesh staat op de lijst bovenaan en is het meest hoopvol, gevolgd door China, Nigeria, Fiji en Marokko. 'In Marokko blijft de hoop sterk en vergelijkbaar met andere landen', stelt MWN. Hoewel Marokko mooi scoort is het percentage toch lager geworden. Vorig jaar had meer dan 75% van de Marokkaanse ondervraagden goede hoop dat 2015 een beter jaar zou worden dan 2014. 

Voor het jaar 2016 denkt 57% van de Marokkanen dat 2016 een beter jaar gaat worden dan 2015. Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat Marokko met een begrotingstekort kampt en de overheid bezuinigingen doorvoert. Pensioenhervormingen en hervormingen voor de lerarenopleiding hebben hevige protesten veroorzaakt. Ook werd de subsidie op suiker afgeschaft en mogelijk volgt dezelfde maatregel voor gas en meel. 

Toch is meer dan de helft van de Marokkanen hoopvol.

© Redactie 2016
marokko
win gallup
hoop
leven
geluk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?