Marokko krijgt nieuwe Saudische ambassadeur

marokko
1
12 jan '16
Saudi-Arabië heeft een nieuwe ambassadeur geïnstalleerd in Rabat.

Abdulaziz bin Moyheddin Khoja werd gisteren benoemd tot nieuwe ambassadeur van het koninkrijk. Dat er voor Khoja gekozen is mag geen verrassing heten, want de ambassadeur diende eerder al tussen 1996 en 2004 in Rabat, meldt het Saudisch persbureau SPA. Khoja is de voormalige minister van Informatie en Cultuur en vervangt Abderrahmane Mohamed El Jadii. 

Moyheddine Khoja onderging gisteren zijn beëdiging in Riyad. Hij werd in 1940 in Mekka geboren en haalde een doctoraat in de organische chemie aan de Universiteit van Birmingham. Ook diende hij als ambassadeur in Turkije, Rusland en Libanon. Bovendien is de diplomaat een bekende dichter en intellectueel. Enkele poëtische uitingen van de diplomaat zijn overigens verboden in zijn land. 

In 2014 kreeg hij van koning Mohammed VI de onderscheiding 'Koninklijke WIssam' voor zijn intellectuele verdiensten. In datzelfde jaar was hij een zeer omstreden figuur. De (niet altijd betrouwbare) krant Daily Mail stelde dat de voormalige minister uit zijn functie is gezet door een koninklijk besluit. Hij zou zijn ontslag hebben gekregen nadat hij betrokken zou zijn geweest bij de moord op acht sjiieten.

Hij gaf later echter aan dat het ontslag op eigen verzoek volgde.

© Redactie 2016
marokko
saoedi-arabië
abdulaziz bin moyheddin khoja
ambassadeur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?