'Marokko enige veilige land in Noord-Afrika en Midden-Oosten'

marokko
13
14 jan '16
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Frankrijk heeft Marokko bestempeld als enige land dat veilig is in de MENA-regio.

Het ministerie bracht een kaart uit met daarop landen die veilig zijn en landen die je vooral moet vermijden. In Noord-Afrika is het advies: ga alleen naar Marokko. De kaart werd bijgewerkt naar aanleiding van de zelfmoordaanslag afgelopen dinsdag in Istanbul. De MENA-regio omvat Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het niveau van waakzaamheid in Marokko is 'normaal' volgens de kaart. Van de 191 landen worden er slechts 40 als veilig beschouwd, waaronder Marokko. Eenmaal op vakantie in Marokko dien je als reiziger vooral waakzaam te zijn langs de zuidelijke grens met Algerije, aldus het ministerie in een advies vorig jaar. 

Zuid-Algerije, Libië en Egypte zijn in de 'rode zone' gedeeld en reizigers worden dan ook zoveel mogelijk ontmoedigd om deze landen te bezoeken. Sommige delen van Egypte en Noord-Algerije zijn in de oranje zone ingedeeld en zijn 'niet aanbevolen om naartoe te gaan, tenzij je een goede reden hebt'. Tunesië is een land waar de veiligheid aan het verbeteren is en het niveau van waakzaamheid daalt. Afrikaanse landen waar oorlog heerst, Irak, Syrië en Afghanistan zijn landen waar Fransen vooral niet heen moeten. 

Veilig Marokko Hoewel Marokko in een risicogebied ligt weet het land zich toch te onderscheiden met een prima anti-terreurbeleid. Zo worden terreurcellen vroeg in de kiem gesmoord en geeft het land veel geld uit aan inlichtingendiensten. Dat zorgt ervoor dat er al jaren geen aanslag is gepleegd. Het Brits ministerie van Buitenlandse Zaken rangschikte Marokko in november vorig jaar zelfs bij de veiligste landen ter wereld. Daar is het risico op een aanslag zelfs lager dan in Europese landen als Frankrijk en Spanje.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2016
marokko
veiligheid
noord afrika
frankrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?