Arabieren zorgen voor verdubbeling wolkenkrabbers

buitenland
10
15 jan '16
Het aantal 'superhoge' wolkenkrabbers is in vijf jaar tijd verdubbeld.

Sinds de oplevering van een deel van de wolkenkrabber 432 Park Avenue in New York eind vorig jaar, zijn er in totaal honderd wolkenkrabbers van 300 meter en hoger in de wereld. Dat liet de Raad van hoge gebouwen en stedelijke leefomgeving (CTBUH) weten. De meeste hoge gebouwen werden in de afgelopen vijf jaar gebouwd in Azië en het Midden-Oosten. In Dubai staan de meeste: achttien exemplaren. Volgens de CTBUH is de bouw van de torens explosief gegroeid. De eerste vijftig hoge gebouwen werden in een tijdspanne van 80 jaar gebouwd tussen 1930 en 2010.

Het aantal superhoge gebouwen blijft verder groeien. In de komende vijf tot zes jaar zal het aantal met nog eens honderd toenemen. De Burj Khalifa in Dubai is met 829,8 meter nog steeds het hoogste voltooide gebouw ter wereld. Maar de toren krijgt concurrentie van de Jeddah Tower in Saudi-Arabië, die naar verwachting in 2020 wordt afgebouwd. Die toren moet 1008 meter hoog worden.

Het aantal 'megahoge' torens valt nog mee. Volgens de CTBUH zijn er drie gebouwen hoger dan 600 meter. Er zijn er nog vier in aanbouw.

© ANP 2016
wolkenkrabber
qatar
saoedi-arabië
dubai
new york
jeddah tower
burj khalifa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?