Koning Marokko heeft grote plannen voor nieuwe haven Nador

marokko
6
18 jan '16
Vorig jaar zou de bouw van een nieuwe haven in Nador van start gaan. De start werd echter teruggefloten door koning Mohammed VI.

De plannen voor 'Nador West Med' waren volgens de koning niet ambitieus genoeg. De minister van Infrastructuur, Aziz Rebbah, kreeg dan ook het bevel om de plannen in de ijskast te stoppen en met een groter en ambitieuzer project op de proppen te komen. De koning wilde niet alleen ene grotere haven voor Nador, maar ook de verwerkingscapaciteiten moesten fors omhoog. 

Minister Rebbah heeft inmiddels een nieuw plan en offertes ontvangen van bedrijven die de bouw graag op zich nemen. Binnen een maand verwachten Marokkaanse media dat Marokko een keus maakt voor welk bedrijf de haven zal bouwen. In totaal kost Nador West Med 800 miljoen euro. Dat kan Marokko uiteraard niet helemaal uit eigen zak betalen.

Financiën De Europese Ontwikkelingsbank financiert 200 miljoen euro, terwijl het Arabisch fonds voor ontwikkeling 177 euro neertelt. Hulp kreeg Marokko ook van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank: 112 miljoen euro. Marokko betaalt het grootste gedeelte zelf: ruim 300 miljoen euro. Het land hoop de haven binnen maximaal vijf jaar gebouwd te hebben. 

Opties De haven zal 1.500 hectare groot zijn en een extra havengebied van 2.500 omvatten. Daarnaast zal een kolenstation gebouwd worden dat goed is voor de verwerking van 7 miljoen ton steenkool. Ook komt er een containeropslagplaats waar drie miljoen containers terecht kunnen. Het bedrijf dat de aanbesteding krijgt begint echter met de bouw van drie olietanks, waar 14 miljoen ton olie in kan. 

© Redactie 2016
marokko
nador
mohammed vi
haven
aziz rebbah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi