Spanje bezorgd over steeds sterker wordend Marokko

marokko
67
18 jan '16
Een Spaanse krant heeft in een publicatie zorgen geuit over het Marokkaans leger, dat de afgelopen jaren een snelle transformatie onderging.

Deze zorgen zouden gedeeld worden door Spaanse beleidsbepalers en overheidsinstellingen. 'De inkoop van wapens door Marokko is vijftien maal gegroeid in vergelijking met tien jaar geleden', zegt El Confidencial. Tien jaar geleden stond Marokko nog 69e op de lijst van grootste wapenimporteurs, tegenwoordig hoort het Noord-Afrikaans land tot de top tien, voegt de bron er fijntjes aan toe. 

Het is niet zo heel vreemd dat Spanje bezorgd is over de koopdrift van Marokko. Enerzijds profiteert Spanje van een Marokko dat terroristen opspoort en opsluit en eventuele dreigingen het hoofd kan bieden, anderzijds vreest het Zuid-Europees land voor de enclaves in Marokko. Marokko eist - ondanks de warme betrekkingen met Spanje - Ceuta en Melilla al jaren op. 

Wapenindustrie Een ander zorgpuntje is de Marokkaanse wapenindustrie, die in de toekomst vorm moet krijgen. Saudi-Arabië heeft Marokko 22 miljard dollar toegezegd om een eigen wapenindustrie op poten te zetten in samenwerking met grote wapenfabrieken. Dat zal Marokko in stappen steeds minder afhankelijk moeten maken van Spanje, Frankrijk en de VS als wapenleverancier. Een eigen wapenindustrie gaat Spanje dus ook financieel voelen. 

Deze industrie zal zich waarschijnlijk richten op de bouw van onderzeeërs en maritieme defensiemiddelen. Hoe het online blad aan deze informatie komt is niet bekend.

© Redactie 2016
marokko
spanje
saoedi-arabië
leger
defensie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi