Marokkaanse arts opent kliniek voor gratis zorg vluchtelingen

marokko
16
18 jan '16
Zouhair Lahna is een Marokkaanse arts en gaat gratis medische zorg leveren aan arme vluchtelingen.

Op zijn Facebookpagina kondigde Lahna aan dat het sociaal-medisch centrum Injab in Casablanca operationeel is. Hij plaatste daarbij een filmpje van de eerste patiënte van Injab. Een Kameroense vrouw ontving daar kosteloos een zwangerschapscontrole. Het centrum is gericht op gratis medische diensten aan vluchtelingen. Het initiatief wordt gesteund door een groep ngo's. Vluchtelingen kunnen gratis preventieve en curatieve zorg krijgen in het ziekenhuis. Deze medische diensten worden door een team van artsen geleverd. 

Zij staan onder leiding van Lahna, die een gynaecoloog is. Het team bestaat uit twee huisartsen, een vroedvrouw, een maatschappelijk werker en een administratief medewerker. Naast dit vaste team rekent Injab op artsen die hun specialiteiten vrijwillig willen inzetten. Het medisch centrum is gevestigd in de Farah Oulfa Salam buurt. Deze locatie is bewust gekozen omdat er veel vluchtelingen uit Syrië en de sub-Sahara verblijven.   

De financiering van komt van fondswerving, uitgevoerd door partners, individuele donateurs, overheden en internationale samenwerkingsorganisaties.

Plan Met de opening komt er eindelijk iets fysieks nadat Lahna zich in september afvroeg of een dergelijk project haalbaar is. 'Ik vraag me af of het haalbaar is om een medisch centrum op te zetten voor Syrische en sub-Sahara vluchtelingen die we elke dag tegenkomen bij de moskeeën en drukbezochte plekken in Casablanca.' In Marokko wonen ongeveer 5.000 Syrische vluchtelingen. 

Arme Marokkanen kunnen overigens ook gebruik maken van de gratis diensten. Voor deze Marokkanen is de nood niet hoog, omdat er vanuit de overheid al soortgelijke initiatieven zijn. Het project RAMED voorziet in de gratis gezondheidszorg voor arme Marokkanen. 

Lahna staat bekend om zijn maatschappelijke betrokkenheid. In 2014 hielp hij vrijwillig bij de behandeling van Palestijnen die het slachtoffer waren van de zionistische agressie in de Gazastrook.

© Redactie 2016
marokko
zouhair lahna
casablanca
vluchtelingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi