Drie Marokkanen bij rijkste Arabieren

marokko
11
19 jan '16
Drie Marokkaanse miljardairs zijn opgenomen in de meest recente lijst van de 50 rijkste Arabieren ter wereld.

Het blad Arabian Business is gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten en publiceerde de lijst '50 rijkste Arabieren'. In de lijst zien we drie rijke Marokkanen. De lijst werd samengesteld op basis van andere ranglijsten, zoals die van het Amerikaans blad Forbes. Othman Benjelloun, Aziz Akhannouch en Miloud Chaabi vertegenwoordigen Marokko in de lijst. 

Othman Benjelloun Benjelloun staat 35e op de lijst en verdiende ruim 2 miljard dollar als CEO van de BMCE Bank. Deze bank heeft meer dan 500 vestigingen in Marokko en 20 filialen in andere Afrikaanse landen. Ook heeft hij een meerderheid van de aandelen in RMA Watanya en een minderheidsbelang in Meditel. Benjelloun is daarmee de rijkste persoon in Noord-Afrika en de twaalfde in Europa. 

Hoewel hij niet op een houtje hoeft te bijten is zijn fortuin geslonken. Forbes zette hem in 2015 nog op de 19e plek van rijkste Arabieren. Voor 2016 kent hij dus een flinke daling. 

Rijke minister Met een fortuin van ongeveer 1 miljard dollar staat Aziz Akhannouch op de 47e plek van rijkste Arabieren. Akhannouch is een interessante naam. Hij heeft een meerderheidsbelang in de Akwa Group, maar is ook de minister van Landbouw en Visserij. Voor zijn overheidstaken ontvangt hij dan ook geen salaris. Zijn familie investeert onder meer in olie, gas en chemicaliën. Ook heeft hij bedrijven in de vastgoed, telecommunicatie, media en hotels. 

Zijn vrouw Salwa Idrissi is met haar Aksal Group eigenaresse van winkelcentra en Marokkaanse vestigingen van (franchise) modewinkels zoals Gap, Zara en Galeries Lafayette. Volgens Forbes stond Akhannouch en zijn familie op de 28e plek als het om Arabieren gaat, met een vermogen van 1,7 miljard. Ook hier zien we een daling in vermogen als we dat vergelijken met het in Dubai gevestigd blad Arabian Business. 

Miloud Chaabi Een plekje onder Akhannouch staat zakenman Miloud Chaabi, die 48e staat met en geschat vermogen van een miljard dollar in het huidig jaar. Chaabi is oprichter van Ynna Holding en eigenaar van hotelketen Riad Mogador en de Aswak Assalam supermarkten. Ook is hij meerheidsaandeelhouder van de chemische fabrikant SNEP.  Naast grof geld verdienen doet hij ook veel aan liefdadigheid.

Zijn 'Miloud Chaabi Foundation' is een van de grootste filantropische organisaties van Marokko. Daarnaast houdt hij van sportwagens, golf en Marokkaanse kunst. 

De rijkste Arabier is Waleed bin Talal van Saudi-Arabië, met een vermogen van 25 miljard dollar.

© Redactie 2016
marokko
rijkdom
arabieren
arabische wereld
emirati
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi