Paranoïde slaat toe: spelfout islamitisch kind leidt tot terreuronderzoek

buitenland
23
20 jan '16
Een tienjarig moslimkind heeft met een spelfoutje ervoor gezorgd dat alle alarmbellen afgingen bij de lokale autoriteiten van Lancashire in Groot-Brittannië.

Het knulletje schreef tijdens Engelse les dat hij in een 'terrorist house' woont in plaats van een 'terraced house', wat een rijtjeshuis is. Zijn leerkracht zag de spelfout en besloot de politie in de schakelen. Het AD meldt dat de autoriteiten vervolgens een heus terreuronderzoek instelden. Een dag later stond de politie aan de deur om de laptop van de familie te controleren op eventuele connecties met terreurgroepen. 

Het gebeuren was tegen het belachelijke aan en daarom dacht een familielid dat het om een grapje ging: 'Je kunt je voorstellen dat zoiets bij een man van 30 gebeurt, maar niet met een jong kind. Als de leerkracht zich al ergens druk om moest maken, dan was het om zijn spelling. Nu is hij bang om te schrijven, zijn fantasie te gebruiken.' De familie wil nu excuses zien van de politie en de school. 

Meldingsplicht Sinds afgelopen zomer moeten docenten verplicht melding doen van eventueel extremistisch gedrag. De Britse Moslimraad is de belangrijkste koepel van islamitische organisaties en is van mening dat de wet overdreven reacties in de hand werkt. Getuige het bovenstaande hebben ze dat toen ingeschat. De moslimraad pleit voor het gebruiken van gezond verstand. Zeker omdat er al tientallen soortgelijke incidenten geweest zijn. De school wil niet reageren. 

© Redactie 2016
opmerkelijk
moslim
lancashire
school
groot-brittannië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?