De Marokkaanse droom: van straatverkoper naar topambtenaar

marokko
2
21 jan '16
Een Marokkaanse man die snacks verkocht in Rabat heeft het tot de positie van secretaris-generaal geschopt van een niet nader genoemd ministerie.

De man verkocht de populaire snack Maakouda, een gerecht op basis van aardappels en eieren. Assabah meldt dat zijn carrière een bizarre wending heeft genomen nu hij is aangesteld als topambtenaar bij een ministerie. Om welke het gaat wilde of kon de krant niet noemen. Dat er ophef ontstaan is binnen de afdeling is wel duidelijk. Volgens de krant hebben ambtenaren van de afdeling geklaagd over de opmerkelijke aanstelling. Leidinggevenden hebben een brandbrief gestuurd over hun nieuwe collega naar het hoofd van de regering Abdelilah Benkirane. 

Zijn aanstelling zou de uitkomst zijn geweest van een één-tweetje tussen de minister (die als weldoener werd bestempeld) en een ander lid van de Benkirane-regering. Veel topambtenaren pleiten nu voor een herziening van de benoemingsprocedure voor senior-posities. De minister van Openbare Dienst, Mohamed Moubdii, zou groen licht hebben gekregen om een standaardprocedure in te stellen die voor alle ministeries geldt. 

Ahmed Ben Touhami bracht de zaak afgelopen dinsdag nog naar voren in het parlement. Volgens Le360 is het een kwestie van tijd tot de identiteit van de Maakouda-verkoper bekend wordt gemaakt en wat voor effect dat zal hebben op de minister die hem een dergelijke positie gunde.

© Redactie 2016
marokko
opmerkelijk
rabat
ambtenaar
topambtenaar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?