Mossad creëert onrust in Marokko door de Amazigh op te ruien

marokko
0
21 jan '16
In een video zegt de Marokkaans-Franse intellectueel Jacob Cohen dat de Israëlische inlichtingendienst zeer actief werkzaam is in Marokko.

Cohen kreeg de stelling voorgeschoteld waarin de presentatrice zegt dat de Mossad allang niet meer actief is in Marokko. Als expert in de Mossad-activiteiten moest Cohen zijn kijk hier op geven en dat deed hij. Het antwoord baart veel Marokkanen zorgen. Cohen stelt ten eerste dat de stelling niet klopt en dat de Mossad zeer actief is in Marokko. Hoewel het proces van de Mossad pas begonnen is, moet Marokko zeer waakzaam zijn. De expert verwees met name naar de Amazigh gebieden in Marokko. 

Hij beweerde dat de Mossad mensen met een Berberse achtergrond proberen te overtuigen van hun joodse roots. Bovendien kunnen deze Amazigh hun joodse roots en familiegeschiedenis achterhalen indien zij geïnteresseerd zijn. Ook is er de mogelijkheid om onderwijs te volgen hierin. Op deze manier wil de Mossad spanning creëren tussen de Amazigh en andere bevolkingsgroepen in Marokko. 'De Mossad streeft ernaar een toestand van spanning te creëren binnen de Marokkaanse samenleving', zegt hij. 

Volgens Cohen zijn de meeste Marokkanen zich niet bewust van deze praktijken of vermijden ze het onderwerp over spanningen tussen bevolkingsgroepen. Hij voegt eraan toe dat hij geneigd is om voor de laatste optie te kiezen. Cohen denkt dan ook niet dat de Mossad Marokko zomaar gaat verlaten, want het is een belangrijk land met een strategische ligging en een enorme invloed in de regio. 

Dit deel van het interview werd onlangs gepubliceerd in navolging van uitingen van Lahcen Daoudi, de Marokkaanse minister van Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek. Hij waarschuwde Marokko voor Amazigh-extremisten (ook wel Azulisten genoemd) die bepaalde kwesties misbruiken om raciaal extremisme te creëren in Marokko.

© Redactie 2016
marokko
mossad
zionisten
jacob cohen

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi