'Britse MI5 wist van mensonterende martelingen Guantanamo'

buitenland
3
25 jan '16
De Britse veiligheidsdienst MI5 was volledig op de hoogte van schokkende martelpraktijken door de Amerikaanse autoriteiten in Guantánamo Bay.

Medewerkers van de Britse dienst waren in december 2002 zelfs aanwezig toen gevangenen in het kamp op Cuba werden gemarteld. Een oud-medewerker van MI5 wil met die informatie naar buiten treden voor een parlementair onderzoek, meldde de Britse krant The Times zondag op basis van hoge veiligheidsbronnen.

Als de oud-medewerker toestemming krijgt om in het parlement te spreken, is dat de eerste keer dat wordt bewezen dat MI5 op de hoogte was van systematische mishandeling en marteling in Guantánamo Bay. De Britse regering heeft lange tijd niet willen zeggen hoeveel ze wist over de gebeurtenissen in het gevangenkamp. Wel werd altijd gezegd dat de Britten niet meedoen aan de marteling en het ook niet vergoelijken.

De oud-medeweker wil de informatie overdragen aan de Britse Inlichtingen- en Veiligheidscommissie (ISC), die onderzoekt of Groot-Brittannië medeplichtig is aan marteling. Dat onderzoek werd ingesteld nadat in 2014 uit een rapport van de Amerikaanse parlementaire inlichtingencommissie was gebleken dat de CIA veelvuldig gevangenen in Guantánamo Bay martelde.

De Amerikanen gebruikten omstreden martelmethoden, waaronder waterboarding. Bij die techniek krijgen gevangenen het gevoel dat ze verdrinken. Ook werden gevangenen in stressposities geplaatst, waarbij het gewicht van de gevangene rust op een of twee spieren in het lichaam, en werd gevangenen slaap onthouden.

Als de oud-medewerker van MI5 toestemming krijgt om te spreken voor de commissie, zal dat waarschijnlijk achter gesloten deuren gebeuren. Dominic Grieve, voorzitter van de ISC, heeft eerder laten doorschemeren dat voormalig premier Tony Blair mogelijk ook wordt opgeroepen om te getuigen.

© ANP 2016
guantanamo
guantanamo bay
vs
groot brittanie
martelingen
mensenrechten
mi5
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi