Bijzondere top in Marokko over rechten van religieuze minderheden in islamlanden

marokko
14
25 jan '16
Vandaag is een religieuze top van start gegaan in Marrakech. Daar bespreken honderden professionals de rechten van religieuze minderheden in islamitische landen.

Na de top zal er een speciale verklaring komen over de bescherming van deze religieuze minderheden op basis van de beginselen van de eerste islamitische grondwet, dat in Medina ontstond. De Marokkaanse minister van Islamitische Zaken trapt de conferentie af in samenwerking met het Forum voor de bevordering van vrede in islamitische samenlevingen. Dat is een denktank uit de Verenigde Arabische Emiraten. 

De organisatie bestaat uit ongeveer 300 moslimgeleerden, ambtenaren, deskundigen en religieuze leiders. Zij pleiten voor de bescherming van niet-moslims. De speciale top komt op een moment waar terreuraanslagen bijna dagelijks voorkomen. Ook haatmisdrijven en de toenemende schendingen van rechten van religieuze minderheden komen dagelijks voor. 

Marokko De organisatoren hebben voor Marokko gekozen vanwege de culturele diversiteit, de vooruitgang in mensenrechten en de tolerantie jegens niet-moslims. De top biedt kans om te bewijzen dat het schenden van de rechten van religieuze minderheden in volledige strijd zijn met de islam, waar vrede en saamhorigheid bij de basisbeginselen horen. Volgens de organisatie is de conferentie in Marrakech de eerste in zijn soort in de afgelopen 1400 jaar, toen profeet Mohammed (saws) de rechten van niet-moslims opsomde en waarborgde. 

'De profeet werd vervolgd wegens zijn geloof, dus hij wist hoe het was om religieuze vervolging te ervaren', zegt sheikh Hamza Yusuf, medeoprichter van het Zaytuna College. 'Zijn geloof zorgde voor de rechten van religieuze minderheden. Wij willen daarom het idee dat moslims en niet-moslims niet met elkaar kunnen samenleven tegengaan. Dit is niet wie we zijn en wie we willen zijn', voegt hij toe. 

Bij de top in Marrakech zullen niet alleen islamitische leiders aanwezig zijn, maar ook christelijke, joodse en hindoeïstische prominenten.

© Redactie 2016
marokko
marrakech
islam
moslim
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?