Utrechtse moskee alFitrah niet gelinkt aan terrorisme

algemeen
6
26 jan '16
De Utrechtse moskee alFitrah krijgt geen geld van een Koeweitse instelling die banden zou onderhouden met terroristische organisaties.

Dat is gebleken uit onderzoek van de politie, de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en de Belastingdienst, antwoordt burgemeester Jan van Zanen dinsdag op vragen uit de gemeenteraad. Het is bekend dat de stichting alFitrah geld krijgt van een instelling uit Koeweit, aldus Van Zanen, maar daar is in principe niets op tegen. Het wordt pas een probleem als er sprake zou zijn van geld van een 'aan terrorisme gelieerde instantie'. 

Dat kan namelijk zorgen voor verstoring van de openbare orde, omdat er dan mogelijk een tegenprestatie wordt verwacht in de vorm van negatieve beïnvloeding of ronselen. De alFitrah moskee is de afgelopen weken in opspraak geraakt door ongenuanceerde en foutieve berichtgeving in de pers. Het moskeebestuur zegt altijd open geweest te zijn voor vragen en dialoog. Bovendien geeft het al langere tijd aan tegen alle vormen van terreur en extremisme te zijn. 

Sterker nog: in Utrecht geldt de moskee als een van de belangrijkste spelers op het gebied van extremismebestrijding. Een van de troeven van alFitrah hierin is het onderwijzen van de juiste islamitische leer, waar geen ruimte is voor extremisme en haat. De uitspraken van de burgemeester en het onderzoek van de veiligheidsdiensten spreken dus in het voordeel van alFitrah, dat dit als bevestiging kan zien. 

Binnenkort organiseert de moskee een open dag voor buurtbewoners. Daar kan men terecht voor vragen en een kijkje nemen binnen de moskee en diens werkwijze. 

© ANP 2016
utrecht
alfitrah
moslimdiscriminatie
aivd
nctv
islam
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?