Koning Marokko: 'Ons land heeft respect voor andere geloven'

marokko
39
26 jan '16
Koning Mohammed VI heeft gisteren een boodschap geuit ter gelegenheid van de conferentie voor religieuze minderheden in islamitische landen. Deze conferentie is gisteren in Marrakech begonnen en eindigt morgen.

'Marokko is een land dat een uitstekend model kent van culturele tolerantie en interactie tussen de islam en andere religies, in het bijzonder het jodendom en het christendom. Daarom heeft ons land een leidende rol gespeeld in de interreligieuze dialoog', zegt koning Mohammed VI in een boodschap aan de deelnemers van de conferentie. De opkomst van een Marokkaans-Andalusische beschaving beschreef de koning als een glorieuze pagina in de geschiedenis. 

'Dat was vooral het geval toen grote aantallen moslims van Andalusië naar Marokko vertrokken in bijzonder moeilijke omstandigheden. Met hen waren ook joden, die zich bij de joodse gemeenschap voegde.' De koning benadrukte vervolgens dat Marokkaanse moslims de joodse gemeenschap nooit behandelden als een minderheid, maar als leden van de samenleving die op alle niveaus te vinden zijn. Deze traditie van tolerantie jegens elkaar zet Marokko voort richting christelijke landgenoten. 

Zij hebben in Marokko alle vrijheid om hun religieuze tradities te praktiseren in de vele kerken. 'Als bevelhebber van de gelovigen en de verdediger van het geloof ben ik vastbesloten om de rechten van moslims en niet-moslims te beschermen', zei de koning terwijl hij toevoegt dat Marokkaanse joden en andere gelovigen dezelfde grondwettelijke rechten hebben als hun islamitische landgenoten. 

'In Marokko zien we geen reden voor het weigeren van de rechten van religieuze minderheden. Wij tolereren geen schendingen hierin die worden gepleegd in naam van de islam en tolereren ook geen moslims die inbreuk maken op dergelijke beginselen.' 

De koning onderstreepte het belang van religieuze waarden, die we moeten beschermen voor Allah. 'We hebben deze religieuze waarden nodig omdat ze ons helpen bij verdraagzaamheid, liefde, samenwerking en het bevorderen van gerechtigheid en vroomheid. We hebben ze nodig om ons te verenigen voor een leven vrij van oorlog, hebzucht, extremisme en haat', besluit de koning.

© Redactie 2016
marokko
mohammed vi
religie
islam
jodendom
christendom
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi