Gratis ziekenhuis in Marokko alweer gesloten

marokko
9
27 jan '16
De minister van Volksgezondheid, Houcine El Ouardi, heeft de sluiting van de Injab Health Care Clinic in Casablanca bevolen.

Injab is een project van gynaecoloog Zouhair Lahna, om gratis medische diensten te bieden aan vluchtelingen, migranten en de allerarmsten van Marokko. Minder dan twee weken na de opening werd het ziekenhuis stilgelegd door het ministerie. Tegenover Huffington Post Maghreb doet Lahna zijn verhaal. 'Het ministerie van Volksgezondheid stuurde maandag een inspectie commissie zonder mij te informeren.' 

Volgens dezelfde bron zegt El Ouardi op zijn beurt het volgende: 'Noch het ministerie van Volksgezondheid, noch de Raad van de Vereniging voor Artsen heeft een aanvraag ontvangen voor de opening van een nieuwe kliniek. Het is een illegale uitoefening van het beroep, vooral omdat het oneerlijke concurrentie stimuleert tussen artsen en ziekenhuizen die belasting betalen.'

De minister voegt eraan toe dat hij in principe niets heeft tegen de opening van het centrum, als dat maar gebeurt binnen de kaders van de wet en in overeenstemming met bepaalde normen. Dokter Lahna stelt op zijn beurt dat hij wel degelijk een aanvraag heeft ingediend voor een vergunning. Dat deed hij bij de artsenvereniging van Casablanca. De dokter voegt daaraan toe dat het een privékliniek is en daarom geen vergunning hoeft aan te vragen bij het ministerie. 

'De echte reden voor het sluiten van het centrum is dat de opening ervan, in combinatie met mijn reputatie onder Marokkanen, het ministerie stoort. Als ik een onbekende arts was, die dit met weinig 'lawaai' deed zou het wel toegestaan worden', denkt Lahna. 

Gratis Het initiatief van Dr. Lahna krijgt de nodige steun van ngo's om gratis zorg te bieden aan sub-Sahara migranten en Syrische vluchtelingen die het zich niet kunnen veroorloven om te betalen voor medische hulp. Ook de allerarmsten kunnen gebruik maken van het centrum, dat in de wijk Farah Sulfa Salam in Casablanca ligt. Onder leiding van Lahna werken daar twee huisartsen, een vroedvrouw, een maatschappelijk werker en iemand die de administratie doet. 

Nadat het centrum operationeel werd plaatste Lahna foto's op zijn Facebookpagina. Honderden Marokkanen reageerden vol lof op het initiatief. De arts staat sowieso bekend als iemand die anderen graag helpt. In 2014 meldde hij zich in Palestina om slachtoffers van de Israëlische agressie in Gaza te helpen.

Het is niet bekend welke vervolgstappen de arts gaat nemen om zijn liefdadigheidskliniek in Casablanca weer te kunnen openen.

© Redactie 2016
marokko
houcine el ouardi
ziekenhuis
injab
casablanca
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?