Duizenden Marokkanen opgelicht met piramidespel

marokko
16
1 feb '16
Een fictief bedrijf in Casablanca heeft maar liefst 6.000 slachtoffers gemaakt met een gemeen piramidespel.

Express TV, zoals het bedrijf heet, werkte in de wijk Maarif en werd gerund door een Soedanese vrouw en haar zoon. Zij beloofden deelnemers snelle winsten, luxe reizen en waanzinnige kortingen. Marokkanen die geïnteresseerd waren moesten zoveel mogelijk andere leden werven. Hoe meer leden, hoe meer winst en luxe voor jezelf, zo was de simpele opdracht meldt Assabah vandaag. 

Ruim 6.000 Marokkanen liepen zo in de val. De slachtoffers kregen de belofte dat ze in alle luxe van de wereld zouden reizen, naar 152 landen konden en mochten kiezen uit 12.000 steden. Bovendien werd hen 40% korting beloofd op het huren van auto's en hotelovernachtingen. Volgens de gedupeerden heeft één van hen acht 'nieuwe klanten' geworven in een week tijd. Dat waren welgestelde slachtoffers.

Oeps... In totaal werden zij voor 1,3 miljoen dirham opgelicht. Tijdens de Ramadan begonnen slachtoffers toch onrustig te worden, omdat de beloofde trips en winstdelingen uitbleven. 'Het bedrijf dat zij aanbevolen bij vrienden en familie werd in twijfel getrokken', zegt de krant. Na maanden van wachten hebben meerdere slachtoffers aangifte gedaan. 

Een simpele check over de financiële achtergronden bij de autoriteiten leerden dat zij geen enkele vergunning hadden van bevoegde instanties. Een van de slachtoffers heeft uit eigen zak 40.000 dirham opgehoest om zijn familie te compenseren die hij ervan overtuigde in te stappen bij Express TV. 

Afgelopen vrijdag kwamen enkele gedupeerden de zoon van de Soedanese vrouw tegen. Zij grepen hem en namen hem mee naar het politiebureau. Zaterdag nam het politiebureau in Anfa de aangiftes op. De gearresteerde oplichter zal terechtstaan in Casablanca. Zijn moeder lijkt gevlogen.

© Redactie 2016
marokko
casablanca
express tv
maarif
piramidespel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?