Maker prostitutiefilm Marokko roept Marokkanen op: 'Ga de film kijken!'

marokko
40
3 feb '16
De Marokkaans-Franse regisseur Nabil Ayouch heeft met Medi1 Radio gesproken over zijn gehate film Much Loved.

Hij riep op de film te gaan kijken, ondanks het verbod van de Marokkaanse overheid. Bij het radioprogramma sprak hij over zijn intenties bij het maken van de film en over de ontstane oproep in Marokko. Het was volgens Ayouch absoluut niet de bedoeling dat er zoveel ophef zou ontstaan. Wel of niet de bedoeling: de film heeft wereldwijde aandacht gekregen, veel geld in het laatje van Ayouch gebracht en zelfs prijzen ontvangen. 

Ayouch maakt duidelijk dat het doel van de film was om licht te werpen op de prostitutie in Marokko. Voor hem is het persoonlijk pijnlijk dat hier een taboe over heerst. Ook wil hij de ervaringen en het lijden van de prostituees laten zien. De film is een afspiegeling van de werkelijkheid, aldus Ayouch. 

'Ik heb prostituees ontmoet die mij hun verhaal vertelden en gedetailleerd zeiden wat ze elke dag ervaren. Niemand luister naar hen en niemand begrijpt precies wat ze meemaken.' Hij gaat verder: 'Ik ontmoette ooit een meisje dat me beloofde alles te vertellen. Ze vertelde me dat ze haar familie alles geeft wat ze wensten, maar ze zagen haar als een geldautomaat. Het enige dat zij nodig heeft is hun liefde. Met deze gedachte heb ik de moed en inspiratie gevonden om de film te maken.'

Verbod Een verbod op de film is volgens hem dan ook geen oplossing om sociale problemen op te lossen. 'Moeten we een film over prostitutie verbieden of wakker worden en strijden tegen prostitutie om de komende generaties te beschermen tegen prostitutie?.' Verder maakte hij duidelijk zeer blij te zijn voor de onderscheidingen die zijn film en hoofdrolspeelster Loubna Abidar in de afgelopen tijd ontvingen.

© Redactie 2016
marokko
nabil ayouch
much loved
zine li fik
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?