Mohamed geweigerd, zelfde sollicitatie als Matthijs wel succesvol

algemeen
65
5 feb '16
De 24-jarige Mohamed El Alili uit Helmond haalt het nieuws na een nieuw geval van arbeidsdiscriminatie. Als Mohamed werd hij geweigerd, maar een simpele naar 'Matthijs' was wel succesvol.

Mohamed solliciteerde enkele keren bij het Utrechts bedrijf Cure4 maar kreeg keer op keer een afwijzing. Als proef veranderde hij zijn naam in Matthijs de Wever. Hij gebruikte daarbij wel dezelfde sollicitatie en CV. Alleen zijn personalia veranderde hij meer de 'witte' richting op. 

Marokkaan Als Matthijs werd hij overigens ook afgewezen, net als onder zijn eigen naam Mohamed. Korte tijd later kreeg hij echter het bericht dat hij alsnog op gesprek mag komen. Wel als Matthijs. 'Ik schrok toen ik die e-mail las. Ik had liever gehad dat ze een boze brief hadden gestuurd, omdat ze me doorhadden. Nu heeft het er toch de schijn van dat ik ben afgewezen vanwege mijn Marokkaanse achtergrond', citeert het Eindhovens Dagblad.

El Alili is een slimme jongeman en haalde afgelopen zomer zijn master in Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Sinds september heeft hij vijftigmaal een sollicitatie gestuurd en mocht hij een paar keer voor een gesprek opdraven. Een baan kreeg hij echter niet. 'Dan begin je toch te twijfelen aan je eigen kunnen en of je wel genoeg capaciteiten hebt.'

Test Bij de afwijzingen van Cure4 kreeg hij een standaardmail terug. Mohamed vroeg zich daarom af of zij zijn brief überhaupt hebben gezien. 'Of hebben ze mijn brief weggelegd na het zien van mijn naam. Vandaar mijn experiment.'

In een verklaring op de website laat Cure4 weten dat er absoluut geen sprake is van discriminatie. De welbekende 'ja maar we hebben andere allochtonen in dienst' kwam tevoorschijn. 'Éen op de zeven is bij ons allochtoon en van de 35 medewerkers is ruim de helft vrouw', zegt Cure4. Ook meende het bedrijf dat diversiteit aan het succes bijdraagt. 

Het bedrijf probeert de handen in onschuld te wassen maar voor veel lezers is het vrij duidelijk dat er van discriminatie wel degelijk sprake is. Het schokkende is dat veel Marokkaans-Nederlandse werkzoekenden het probleem herkennen. 'Is dit nieuw? Ik heb het een paar keer geprobeerd en maakte precies hetzelfde mee', zegt een van hem.

© Redactie 2016
arbeidsdiscriminatie
moslimdiscriminatie
mohamed el alili
helmond
cure4
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?