Onschuldig moslimmeisje (15) opgepakt zonder verdenking

algemeen
327
12 feb '16
Politiemensen in burger hebben zonder verdenking een moslimmeisje (15) in Den Haag hardhandig van straat geplukt en naar het bureau meegenomen en verhoord.

Ook werd een inval in de woning waar ze woont gedaan en werden telefoon en gegevensdragers in beslag genomen, vertelt haar advocaat Michael Ruperti aan het ANP. Het OM in Rotterdam bevestigt het verhoren van het meisje, de doorzoeking en dat ze nergens van verdacht werd. "Absurd, dit alles zonder verdenking tegen haar. Haar hand raakte zelfs zwaar gekneusd", reageert Ruperti. "Het lijkt wel of het optreden tegen mogelijk radicale moslims doorslaat."

Volgens het OM is de actie gedaan in een onderzoek naar een potentiële uitreiziger (18) uit Schiedam. Hij werd dezelfde dag, 4 februari, opgepakt omdat justitie vermoedt dat hij zich wilde aansluiten bij de gewapende strijd in Syrië of Irak. "Onder bepaalde omstandigheden kunnen we doorzoekingen bij getuigen doen", aldus een OM-woordvoerster.

Vrijheidsberoving, mishandeling en belediging
"Op 4 februari liep mijn cliënte na een sollicitatiegesprek naar buiten en pakte haar telefoon om haar moeder te bellen. Uit het niets pakte een man haar toestel af en rende daarmee weg. Het bleek een agent in burger", vertelt Ruperti. "Door andere agenten werd ze meegenomen naar bureau Hoefkade en in een kamer opgesloten. Rechercheurs stelden haar vragen waarom ze een hoofddoek en bedekte kleding droeg, of ze radicaal was en ze vroegen haar naar haar contacten. Ze heeft niet geantwoord, omdat ze vergeefs om een advocaat vroeg."

Een aantal ondervragers maakte denigrerende opmerkingen over haar uiterlijk, kleding en geloof, aldus de advocaat. Ruperti: "Later bleek dat agenten de deur van de woning waar ze woont hebben geforceerd en mobiele telefoons, laptops, een fototoestel en een usb-stick hebben meegenomen. Die zijn nog steeds niet teruggegeven."

Ruperti gaat aangifte doen. Hij beschuldigt politie en justitie van vrijheidsberoving, mishandeling en belediging. "Het is een schending van de regels en van het internationale kinderrechtenverdrag.’’

© ANP 2016
politiegeweld
den haag
moslima
onschuldig
michael ruperti
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?