Marokkaanse Guantanamo-gevangene eindelijk vrij

marokko
8
12 feb '16
Younes Chekkouri kan na veertien jaar gevangenschap zonder veroordeling eindelijk genieten van zijn vrijheid.

Chekkouri werd op 16 september uit Guantanamo Bay vrijgelaten maar werd in Marokko opnieuw gearresteerd. De Marokkaanse autoriteiten wilden onderzoeken of hij daadwerkelijk banden heeft met strijdersgroepen in Afrika. Sinds september zat hij in een gevangenis in Salé vast. Na zijn arrestatie in Marokko hebben veel organisaties gepleit voor zijn vrijlating. 

Hij had al genoeg geleden en zijn rechten werden al de grond ingeboord door de Amerikanen, zo vonden veel organisaties. Chekkouri werd in 2001 in Pakistan opgepakt op verdenking van banden met Al-Qaida en werd gezien als oprichter van een Marokkaanse strijdersgroep. Chekkouri heeft al die tijd volgehouden dat hij in Pakistan en Afghanistan was om islamstudies te volgen. 
Hoewel de autoriteiten vrijwel zeker weten dat Chekkouri schuldig is zal hij nu in vrijheid kunnen leven. Het nieuws over zijn definitieve vrijlating heeft ook de Verenigde Staten bereikt. Men verwacht dat de Marokkaanse autoriteiten Chekkouri in de gaten blijft houden.

© Redactie 2016
marokko
pentagon
mensenrechten younes chekkouri
guantanamo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi