Onschuldige moslima (16) spreekt over aanhouding

algemeen
38
15 feb '16
De kwestie rond het aangehouden moslimmeisje houdt de gemoederen flink bezig. Zeker nadat de politie een verklaring uitgaf waarin staat dat advocaat Ruperti de feiten verdraait.

De Volkskrant besloot daarom het meisje thuis in de Schilderswijk op te zoeken zodat ook zij haar verhaal kan doen over die bewuste donderdagmiddag. Kort nadat ze had gesolliciteerd bij een Haagse horecagelegenheid pakt ze haar telefoon om haar moeder bij te praten. Ze had er een goed gevoel aan overgehouden. Dat gevoel verdween toen twee mannen haar telefoon grepen en wegrenden. 

Een derde identificeerde zich als agent. Over wat er daarna gebeurde doen verschillende verhalen de ronde. De politie stelt dat het meisje vrijwillig meeging, terwijl haar advocaat iets anders zegt. Het meisje geeft nu zelf duidelijkheid over de gebeurtenissen. 

Zij is onder meer van mening dat de politie de indruk wekt dat zij naar Syrië wilde afreizen. 'Dat terwijl in de media valt te lezen dat het iemand uit Schiedam was die deze plannen had.' De politie zegt dat haar telefoon nodig was in de zaak, maar dat spreekt het meisje tegen. 'Ik ken niemand uit Schiedam.' Ook over haar 'vrijwillige' komst naar het bureau - zo werd dat geopperd door de politie - klopt weinig van. 

Kinderrechten 'Ik wilde niet mee maar ze zeiden dat ik anders nog niet van ze af ben. Toen ik het nog niet wilde zeiden ze dat ze mijn moeder aan de lijn hadden.' Ook dat bleek later niet te kloppen. Haar 29-jarige zus springt haar bij en zegt dat het om pure intimidatie gaat. Advocaat Ruperti schaart het zelfs onder een schending van de internationale kinderrechten. Eenmaal op het bureau ging het van kwaad tot erger.

'Ik vroeg om mijn advocaat maar ze zeiden dat ik die niet nodig had omdat ik een getuige was', zegt Nadia (niet haar echte naam). Zij krijgt later vragen over haar hoofddoek en geloof. Op dat moment weet ze dat het over een jihadzaak gaat. Nadia begrijpt het niet: 'Ik zou nooit, nooit, nooit zoiets doen, omdat mijn familie alles voor me is, maar ook omdat dat niet bij mijn geloof hoort. Schrijf dat dikgedrukt op, alsjeblieft.

Moeder Even later komt ook de moeder van het meisje erbij zitten. Vorige week gebeurde er iets vreemd. 'Ik vond een enveloppe met een sim-kaart in de brievenbus. Ik heb het meteen gemeld bij de instanties. Wie doet dat? Waarom?' Ook zou de politie tegen de moeder gezegd hebben dat ze drie 'tips' binnenkregen. 

Ondertussen klinkt de Koran uit een CD-speler. 'Dit is het enige wat ons rustig houdt', zegt Selma terwijl haar zusje een traan wegveegt. 'Mijn naam is besmeurd. Wat denk je zelf: ik ben natuurlijk niet aangenomen voor dat baantje.' 

© Redactie 2016
moslima
moslimdiscriminatie
islam
onderdrukking
kinderrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?