Algerijnse partij wil grens met Marokko weer openen

marokko
31
15 feb '16
De Algerijnse oppositiepartij RCD heeft gepleit voor de opening van de grenzen tussen Marokko en Algerije.

Dat zei Mohcine Belabbas van de partij tijdens een bijeenkomst in Algiers. De partij vierde de 27e verjaardag van de partij en sprak over de kwestie. 'Zij die zich verzetten tegen de heropening van de grens zijn ook degenen die profiteren van deze situatie', zei hij. Het is voor Belabbas duidelijk dat beide landen profiteren van een eventuele 'goedmaker'. Zo krijgt de economie een stimulans en vergroten open grenzen het concurrentievermogen. 

De partijvoorzitter deed in januari een soortgelijke oproep aan de machthebbers in Marokko en Algerije. Hij deed dat toen tijdens een bezoek aan Marokko. Hij wil dat de landsgrenzen open gaan zodat men verder kan bouwen aan een verenigd Noord-Afrika. 

1994
De grenzen tussen de twee landen is al sinds 1994 gesloten. Dat gebeurde na een bomaanslag op Hotel Asni in Marrakech. De Marokkaanse autoriteiten zagen in de Algerijnse inlichtingendiensten de schuldige. Marokko besloot visums uit Algerije te weigeren, waarna Algerije de landgrenzen sloot. 

Verschillende Marokkaanse regeringen hebben sindsdien aan Algerije gevraagd om de grenzen te heropenen. Op dat verzoek kwam nooit een positief antwoord. Volgens critici en opiniemakers is het een kwestie van tijd tot de twee landen elkaar kunnen vinden in een besluit omdat burgers uit beide landen inmiddels wel klaar zijn met de bekoelde verhoudingen.

© Redactie 2016
marokko
algerije
rcd
grens
conflict
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi