Gezondheidsrisico voor Marokko door ziekenhuizen die afval zomaar dumpen

marokko
0
17 feb '16
Twaalf openbare ziekenhuizen lozen hun afval op stortplaatsen zonder voorafgaande speciale behandeling.

En dat brengt veel gezondheidsrisico's met zich mee, meldt Al Akhbar al-Yaoum vandaag. Volgens de krant lozen minstens twaalf openbare ziekenhuizen hun afval op stortplaatsen waar ook normale afval terechtkomt. Ziekenhuisafval dient eerst een speciale behandeling te ondergaan alvorens het gestort kan worden. Naast gezondheidsrisico's is dergelijk afval ook slecht voor het milieu. 

Marokkaanse ziekenhuizen hebben vorig jaar voor bijna zeven ton medisch afval geproduceerd, waarvan vijf op naam komt van staatsziekenhuizen. Gemiddeld komt er 500 gram afval per bed. De krant zegt dat vooral ziekenhuizen in het oosten en zuiden van Marokko hun afval niet behandelen alvorens ze op stortplaatsen terechtkomen. De kosten hiervan zijn hoog en daarom vertikken sommige ziekenhuizen en het medisch afvalbeheer de opgelegde regels uit te voeren. 

In Marokko gelden strenge regels met betrekking tot ziekenhuisafval. Dat staat allemaal vastgesteld in het Wetboek van Geneeskunde en Farmacie. In praktijk valt de naleving erg tegen, zegt milieu-expert Mohamed Benjelloun. Hij zegt 'het beheer van ziekenhuisafval is een ramp'. 

Afvalbeheerders die speciaal zijn aangewezen voor medisch afval sjoemelen er op los. 'Afval verbranden ze in pseudo-verbrandingsovens of ze begraven het gewoon onder de grond. Dit afval kan voor gevaar zorgen door verspreiding via de lucht of via het water. Het is zeer ernstig', citeert Le360.

© Redactie 2016
marokko
houssein el oaurdi
ziekenhuis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?