Amerika: 'Marokko is zeer belangrijk voor ons'

marokko
188
19 feb '16
De Verenigde Staten hebben uit de mond van minister John Kerry laten weten dat Marokko een zeer belangrijke bondgenoot van Washington is.

Marokko en de VS hebben al eeuwen uitstekende banden. De basis hiervoor werd gelegd toen Marokko als eerste land de Verenigde Staten erkende na de onafhankelijkheidsverklaring in 1776. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken ontmoette collega Kerry in Washington en kort daarvoor gaf de Amerikaan een persconferentie. 

'Marokko was het eerste land dat de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten erkende', benadrukte Kerry nog maar eens en daaraan toevoegend dat de band tussen beide landen uitstekend is. Marokko is voor Washington niet alleen een belangrijke bondgenoot bij de NAVO, maar ook daarbuiten. Hij noemde bijvoorbeeld de strijd tegen terrorisme en de inspanningen om voor stabiliteit in de regio te zorgen.

Volgens hem is Marokko nu 'zeer begaan met het vinden van een oplossing voor de Libische crisis' en sprak daarbij zijn dank uit namens de regering van Obama. Koning Mohammed VI werd ook genoemd omdat hij het initiatief nam om een Libisch dialoog in zijn land te organiseren. Daaruit moet een Libische regering voortvloeien.  

Kerry gaf ook aan dat Marokko op milieuvlak goed bezig is en daar is de internationale top COP22 voorbeeld van. Marokko organiseert de top. 'Wij kijken uit naar de bijdrage die Marokko zal leveren op dit gebied', besluit Kerry.

© Redactie 2016
marokko
vs
john kerry
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?