Imam in Engeland doodgeslagen

buitenland
69
22 feb '16
Een 64-jarige voormalige imam is in Rochdale in Engeland omgekomen nadat hij zwaargewond in een speeltuin werd gevonden.

De man werd donderdagavond in een speeltuin gevonden en overleed later aan zijn verwondingen. Het blijkt te gaan om Jalal Uddin, een prominent lid van de lokale Jalalia Moskee. Hij diende daar jaren als imam en recentelijk als gebedsleider. Uddin verliet in de avond het huis van een vriend en liep zoals gebruikelijk langs een speeltuin naar huis. Daar werd hij twintig minuten later (rond 21:00) gevonden door een voorbijganger. 

Hij had ernstig hoofdletsel opgelopen en overleed daar later aan in een ziekenhuis. De politie hield in eerste instantie een 31-jarige verdachte aan maar die bleek onschuldig te zijn. Lokale religieuze leiders drongen er bij de moslimgemeenschap op aan om kalm te blijven en waarschuwden voor aannames over het motief. Door het huidig anti-moslimklimaat denken veel moslims dat het om een moord op basis van ras of religie gaat. 

Walging
Terwijl de moslimleiders oproepen tot rust doet de grote Britse krant The Times er alles aan om het vuurtje op te stoken. Om de gebeurtenis aan te duiden gebruikte het blad de titel 'Imam doodgeslagen in stad van de Sex-grooming'. Politiechef Ian Hopkins schreef een open brief aan de krant waarin hij waarschuwde voor de woordkeus. 'De kop is niet relevant voor de gruwelijke moord op een voormalige imam in Rochdale', klonk het.

Ook zou het onnodig voor spanningen zorgen. De gemeenschap werkt er volgens Hopkins hard aan om de dader voor de rechter te krijgen. Een recente studie toont aan dat islamofobe haatmisdrijven in 2015 in Londen verdubbelden.

© Redactie 2016
moord
rochdale
jalal uddin
groot-brittannië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?