Egyptische journalist: 'Ik ga naar Marokko om de hand van de koning te kussen' (video)

marokko
37
23 feb '16
Koning Mohammed VI van Marokko heeft onlangs geweigerd om de 27e top van de Arabische Liga te organiseren omdat deze vergaderingen vrij nutteloos bleken.

De vergadering van de Arabische Liga stond in Marrakech gepland voor begin april. Niemand minder dan de koning heeft besloten om hier een stokje voor te steken. Dat blijkt uit een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 'De Arabische top mag geen gewone vergadering zijn of een doel op zich', klonk het. Verder valt in de verklaring te lezen dat Marokko weinig hoop heeft om tijdens de top tot resultaten te komen die de wensen van Arabieren wereldwijd kunnen vervullen. 

Marokko haalt vervolgens snoeihard uit naar de voorgaande bijeenkomsten: 'Arabische leiders mogen en kunnen niet passief toekijken terwijl volkeren met sociale en economische problemen kampen. De top zou in dit geval slechts dienen om toespraken te geven die een foute indruk geven over de werkelijkheid geven in de Arabische wereld'. 

Lof
De Egyptische journalist en tv-anker Tawfiq Oukasha heeft naar aanleiding van de verklaring een gepassioneerde eerbetoon geuit richting koning Mohammed VI. 'Marokko weigerde de top te organiseren en daarom wil ik mijn respect overbrengen aan Zijne Majesteit Koning Mohammed VI.' Hij zei vervolgens dat hij een verzoek gaat indienen bij de Marokkaanse ambassade om koning Mohammed VI te ontmoeten.

Harde waarheid
'Ik wil hem zien, zijn hand kussen en terugkomen', zei Oukasha. Hij gaat verder: 'Ik zal hem vertellen dat hij een held is, de zoon van een held, een leider en leiderszoon. En dat hij de grootste koning van de Arabische wereld is.' Hij benadrukte dat koning Mohammed VI de waarheid sprak toen hij zei dat de Arabische wereld niet rijp genoeg is voor een succesvolle Arabische Liga. 

'We moeten stoppen met verhalen vertellen. De Arabische wereld is niet in staat om welk initiatief dan ook uit te voeren. Dus waar is een Arabische top voor nodig? Het is een boodschap van diepe respect voor de moed en luciditeit van koning.'

Bekijk hieronder de gepassioneerde toespraak van Tawfiq.

© Redactie 2016
marokko
mohammed vi
tawfiq oukasha
marrakech
arabische liga
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?