OM: moslims wegsturen om boerka en gebed is geen discriminatie

algemeen
204
25 feb '16
Eind vorig jaar werd een groep islamitische bezoekers weggestuurd toen ze even de tijd namen om het gebed te verrichten in speelboerderij Pukkemuk in Dongen.

De eigenaar sprak de moslims toen aan en stuurde hen vervolgens weg. Volgens het Openbaar Ministerie in Breda is er geen sprake van discriminatie. Op 28 december gingen ongeveer twintig moslims, bestaande uit mannen, vrouwen en kinderen, naar de speelboerderij voor een leuk dagje uit. Sommige vrouwen droegen een nikaab. Ook besloot een deel van de bezoekers het gebed te verrichten, dat doorgaans niet meer dan enkele minuten in beslag neemt. Eigenaar Huub van Leijsen sprak de bezoekers hierop aan en verzocht hen te stoppen met bidden en weg te gaan.

Ook wilde hij dat ze hun boerka af deden. De groep schakelde de politie in omdat het zich gediscrimineerd voelde. Tilburger Bilal Salam deed daarna aangifte. 'Pukkemuk is geen gebedshuis voor volwassenen. Dat is de reden waarom we de groep hebben aangesproken. Zoals we ook andere groepen aanspreken die bij kinderen of hun ouders met opvallend gedrag vragen oproepen. Met discriminatie heeft dat alles niets te maken. Daar nemen we 100 procent afstand van.'

Hoewel de woorden mooi klinken is de groep toch aangesproken wegens hun geloofsovertuiging en een bepaalde uiting hieraan. Gelukkig voor Van Leijsen is het Openbaar Ministerie het eens met zijn stelling dat 'bidden' niet hoort in de speelboerderij. 'Het bidden, de discussie met de eigenaar, de komst van de politie en de reactie van de kinderen hierop leidden tot de onwenselijkheid van hun aanwezigheid op het speelterrein', aldus het OM in een verklaring.

'Van uitsluiting op grond van hun godsdienst, discriminatie, is derhalve volgens het OM geen sprake', citeert het AD. 

© Redactie 2016
moslimdiscriminatie
dongen
pukkemuk
speelboerderij
discriminatie
islam
boerka
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?