Cheb Khaled: 'Koning Mohammed VI is mijn meest geliefde persoon'

marokko
7
26 feb '16
Cheb Khaled ligt in Marokko onder vuur omdat hij in Tindouf heeft opgetreden. Veel Marokkanen reageerden kritisch op zijn loyaliteit jegens Marokko.

De zanger is in de Maghreb een van de populairste zangers en heeft Algerijnse roots. Sinds enkele jaren mag hij zich echter ook Marokkaan noemen, nadat koning Mohammed VI hem de nationaliteit gaf. Cheb Khaled trad onlangs op in Tindouf, de belangrijkste basis van de door Algerije gesteunde onafhankelijkheidsbeweging Polisario. De 'koning van de Raï' zag zich genoodzaakt om opnieuw te reageren. 

'Koning Mohammed VI is bij mij de meest geliefde persoon en dat is niet nieuw. Hij is een prachtige koning', zo begint hij zijn verklaring. 'Ik ben in de eerste plaats een artiest en geen politicus. Het is nooit mijn bedoeling geweest om het Marokkaans patriottisme te beledigen.' Later zegt hij in het interview dat hij Marokkaan is. 'Ik koester geen vijandigheden tegen Marokko, wat een van de meest tolerante en open naties ter wereld heeft', vervolgde de 55-jarige zanger. 

Hij wijst daarna naar personen die zijn relatie met Marokko willen vernietigen. Cheb Khaled zal echter niet in deze val trappen: 'Marokkanen en Algerijnen zijn als broers en het probleem is niet alleen beperkt tot de politiek. Hopelijk komt er snel een oplossing voor deze gespannen verhoudingen.' Binnenkort zal Cheb Khaled in Casablanca optreden. 

Voor dit concert heeft hij een duidelijk doel: 'Ik kijk ernaar uit om de relatie met mijn fans te vernieuwen.' Cheb Khaled mag zich sinds augustus 2013 Marokkaan noemen.

© Redactie 2016
marokko
cheb khaled
mohammed vi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?