Marokko blokkeert WhatsApp, Viber en Skype nu ook via WiFi

marokko
77
28 feb '16
Oproepen via VoIP-apps zoals WhatsApp, Viber en Skype zijn nu ook via WiFi niet meer mogelijk

Eerder werden VoIP-oproepen via 3G en 4G verbindingen al geblokkeerd door de Marokkaanse providers Maroc Telecom, Méditel en Inwi. Nu heeft het ANRT, de Marokkaanse telecomwaakhond, de telecomoperators gevraagd de oproepen ook via WiFi te blokkeren.

Sinds twee dagen is het dus ook niet meer mogelijk om via de apps te bellen via WiFi. De Marokkaanse wet bepaald dat bedrijven verplicht zijn een licentie te bezitten als deze telefoondiensten wilt aanbieden in Marokko. Het ANRT wil de bedrijven achter de apps op deze manier dwingen zich aan de wet te houden.

Met zo'n 4,5 miljoen Marokkanen in het buitenland zijn de gratis gesprekken voor veel Marokkaanse gezinnen de enige manier om in contact te blijven met familieleden. Telefoongesprekken naar het buitenland zijn voor velen onbetaalbaar. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven die internationaal handelen, worden gedupeerd door de blokkade.

Ondanks de vele klachten van gebruikers en een wetsontwerp van de UC-partij, heeft het ANRT dus voet bij stuk gehouden en oproepen via WhatsApp, Viber, Skype en andere apps geblokkeerd.
Protest
Consumenten reageren woedend op de maatregelen. In januari zetten duizenden Marokkanen al een weekend lang hun telefoon uit als protest op de blokkade van de apps via 3G en 4G. Dit weekend riep een aantal invloedrijke sociale mediagebruikers ertoe op de Facebookpagina's van de providers te 'unliken' en ze op Twitter te ontvolgen. Er wordt massaal gehoor gegeven aan deze oproep onder de hashtag #opeUnlike. Gezamenlijk verloren de providers in nog geen 48 uur ruim 300.000 volgers. Hoe hard het gaat is te volgen op een website.

© MAROKKO.NL 2016
whatsapp
skype
viber
tango
marokko
blokkade
meditel
inwi
maroc telecom
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?