'Nederland voorkomt aanslagen door Marokkaanse hulp'

marokko
17
29 feb '16
Landen over de hele wereld doen er goed aan samenwerkingsverbanden aan te gaan met de Marokkaanse veiligheidsdiensten.

De directeur van de anti-terreurdienst BCIJ, Abdelhak Khiame, heeft veel details vrijgegeven over het werk van de Marokkaanse veiligheidsdienst. BCIJ heet officieel het Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek en richt zich op gecompliceerde zaken zoals terreurbestrijding. In een interview zegt Khiame dat Marokko goed samenwerkt met verschillende buitenlandse diensten.

'Door het werk van onze teams zijn een aantal geplande aanslagen verijdeld. Naast Frankrijk hebben we ook Italië, Nederland, Denemarken en zelfs de Verenigde Staten op de hoogte gesteld van het gevaar', aldus Khiame. Daarna geeft hij aan dat dergelijke goede samenwerkingen niet voor komen in de Maghreb. Daarvoor waarschuwde de veiligheidsbaas. 

Polisario
'Algerije weigert met ons samen te werken. Het gevaar dreigt nu bij het grensgebied dus is het belangrijk om samen te werken', zegt de directeur. 'Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) is veelal aanwezig in het zuiden van Algerije. Gezien deze situatie moet een samenwerking veel belangstelling genieten', citeert Achnoo. Vervolgens legt hij de link van het gevaar met de kampen in Tindouf. 

De vluchtelingenkampen rond Tindouf worden ook gezien als bakermat van het terroristisch kwaad in de regio. Khiame geeft aan dat daar duizenden gijzelaars leven (onder het bewind van de Polisario) terwijl ze worden geplaagd door armoede en ellende. 'Dergelijke situaties wakkeren jihadistische groepen in de regio aan.' Hij bestempelde de Polisario vervolgens aan als 'terreurorganisatie'. 

'We weten dat sommige elementen van de Polisario een integraal onderdeel vormen van de belangrijkste terroristische organisaties in de Sahara en de Sahel-regio.'

© Redactie 2016
marokko
frankrijk
spanje
terrorisme
denemarken
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?