'Acht Nederlandse Daesh-leden geëxecuteerd door eigen groep' (update)

buitenland
0
1 mrt '16
Afgelopen vrijdag zijn acht Nederlandse Daesh-strijders geëxecuteerd in Ma'dan, ten oosten van Raqqa.

Een Nederlandse brigade van ongeveer 75 man is daar gearresteerd. Acht van hen zijn geëxecuteerd na een uit de hand gelopen ruzie. Dat meldt burgerjournalistengroep 'Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS). De NOS citeert de groep en zegt dat de groep uit Marokkaanse Nederlanders bestaat, maar ook Nederlanders van andere komaf. Volgens RBSS zonderden zij zich af van andere Daesh-groepen, maar volgden zij nog wel orders op. 

Een maand geleden kregen ze ruzie met Iraakse leden van Daesh. Zij zouden een Nederlander hebben opgepakt omdat hij wilde vluchten. Ook andere Nederlanders werden vervolgens opgepakt voor verhoor. Bij een van deze ondervragingen ging het mis: één van de strijders werd doodgemarteld. Zijn Nederlandse maten gingen verhaal halen bij de Irakezen en dat liep weer uit op een vuurgevecht. 

Daags na het vuurgevecht stuurde Daesh iemand van de veiligheidsdienst om de ruzie op te lossen. De Nederlanders doodden de man echter als wraak voor hun medelander. Daesh besloot daarom acht Nederlanders te executeren en de rest van de groep vast te zetten. Over hun lot is nog weinig bekend. 

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt de berichten gelezen te hebben, maar wil nog niets bevestigen.

Update
Het uit Londen opererend Syrisch Observatorium voor Mensenrechten heeft in een bericht aan de Volkskrant laten weten dat de executies van acht Nederlandse Daesh-strijders nooit hebben plaats gevonden. Volgens het Observatorium heeft Daesh helemaal niet zoveel Nederlandse strijders in en rond Raqqa zitten. De groep zegt zich te baseren op elf verschillende bronnen. Die zitten ook in de gelederen van Daesh. 

Een Belgische journalist twitterde op zijn beurt dat een Belgische strijder in Syrië de berichten ook ontkende. 'Weer een leugen tegen ons', aldus Abou Isleym. 

© Redactie 2016
daesh
marokkanen
raqqa
madan
syrië