Ook na aanslag op moskee Enschede geen extra beveiliging voor moskeeën

algemeen
0
1 mrt '16
In tegenstelling tot synagogen hoeven moskeeën in Nederland niet te rekenen op snel en daadkrachtig ingrijpen vanuit de politiek.

Veel moslims en moskeebesturen voelen zich onveilig na recente gebeurtenissen. Voor de justitieminister Van der Steur is dat echter geen reden om extra beveiligingsmaatregelen te nemen. "Als er maatregelen moeten worden genomen, dan is dat verantwoordelijkheid van gemeenten", zei hij dinsdag tijdens vragen in de Tweede Kamer. De ernst van de zaak blijkt wel uit het feit dat zaterdag een man een molotovcocktail gooide naar een moskee. Op dat moment waren daar moslims aanwezig.

Buurtbewoners wisten de man te pakken en te laten arresteren door de politie. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch ziet dat het aantal incidentele gewelddadigheden tegen moskeeën en moskeegangers toeneemt. "De afgelopen vijf jaar zijn er tweehonderd incidenten geweest: van varkenskoppen tot vuurbommen en molotovcocktails. [...] Deze incidenten zijn geen incidenten meer", aldus de politicus.

Hij maakt zich zorgen over het georganiseerde karakter dat "het verzet" tegen moslims en moskeeën begint te krijgen. Zo ontvingen meerdere moskeeën in Nederland een pamflet met daarom nazistische symbolen, bedreigingen en discriminerende uitingen. Ook dat incident wordt op dit moment onderzocht, zei Van der Steur.

'Helaas'
"Ik moet helaas bevestigen dat meerdere moskeeën ernstige bedreigingen hebben ontvangen", aldus de minister die het geweld tegen moslims en moskeeën nog wel even "onacceptabel" noemde. Reden om vanuit de centrale overheid iets aan beveiligingsmaatregelen in te lassen ziet hij echter niet. Samen met Asscher gaat hij binnenkort met 'vertegenwoordigers' van de moslimgemeenschap praten over dit standpunt. 

Dubbele maat
Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk zegt geheel terecht dat de islamitische gemeenschap niet zit te wachten op nog meer praatsessies. "Synagogen worden terecht extra beveiligd. Daar heeft het kabinet extra geld voor uitgetrokken. Waarom gebeurt dat niet voor de moskeeën", wil de politicus weten. Hij stelt dan ook dat het kabinet een dubbele maat hanteert. Öztürk is bang dat er eerst doden moeten vallen voor de minister iets gaat doen.

De minister wil echter van geen wijken weten: "Als extra beveiliging noodzakelijk is, zal dat worden verstrekt", citeert NU.nl.

© Redactie 2016
ard van de steur
moskee
moslimdiscriminatie
enschede
dreigbrief

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi