Prestigieuze al-Qarawiyyin bibliotheek in Marokko gaat weer open

marokko
9
2 mrt '16
De bibliotheek van de prestigieuze al-Qarawiyyin Universiteit in Fes gaat over enkele maanden weer open voor het publiek.

In mei gaat de bibliotheek weer open nadat het Marokkaans ministerie van Cultuur een subsidie had ontvangen van de Arab Bank uit Koeweit. De Marokkaans-Canadese architecte Aziza Chaouni werd aangesteld als verantwoordelijke voor het megaproject. De bibliotheek gaat door het leven als de oudste van Afrika en als één van de oudsten ter wereld. Chaouni moest rekening houden met de bescherming van de boeken en tevens geschikt maken voor openbaar gemaakt. 

Fatima El-Fihria was de dochter van een rijke zakenman en stichtte de universiteit in Fes in 859 na Christus. De universiteit geldt als oudste ter wereld. Het gedeelte waar de bibliotheek huisvestte was in de afgelopen jaren in verval geraakt door slechte restauratie. Vooral voor openbaar gebruik was het gebouw niet meer geschikt. 

'Toen ik het voor het eerst bezocht was ik geschokt over de toestand van het gebouw', zegt Chaouni tegenover non-non-profitorganisatie TED. 'In ruimtes waarin kostbare manuscripten uit de 7e eeuw lagen was de temperatuur en de vochtigheid ongecontroleerd en zaten er scheuren in het plafond.'

Haar team ging vervolgens met speciale zorg aan de slag om originele elementen van het gebouw te behouden en de kwaliteit te verbeteren. Denk daarbij aan de fonteinen en het tegelwerk. De gerenoveerde bibliotheek zal gebruik maken van duurzame technologieën zoals zonnepanelen en de filtering van regenwater. De bibliotheek heeft een leeszaal, een conferentieruimte en een laboratorium waar manuscripten gerestaureerd kunnen worden.

© Redactie 2016
marokko
fes
aziza chaouni
koeweit
qarawiyyin
fatima el fihriya
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi