AD diep door het stof om verzinsels over El Forkani en Van der Blom

algemeen
19
3 mrt '16
Op 11 februari pakte het Algemeen Dagblad groots uit met op de voorpagina zware beschuldigingen aan het adres van bestuursleden van Stichting Europe Trust Nederland (SETN).

Bij SETN waren jongerenimam Yassin El Forkani en Jacob van der Blom betrokken. Beiden zouden hebben gesjoemeld met geld dat uit Koeweit kwam en in een fonds kwam voor moslimcentra. Zij zouden zichzelf hebben verrijkt en bovendien opdrachten hebben gegeven waarmee naasten grof geld mee konden verdienen. Justitie in Koeweit zou zelfs een onderzoek hebben ingesteld naar de verdachte uitgaven van zes ton, aldus AD-journalist Abdel Ilah Rubio. Marokko.nl was vervolgens één van de weinige nieuwsbronnen die wederhoor toepaste.

Middels een verklaring liet SETN toen weten zich niet te herkennen in het geschetste beeld en over de details kon men kort en krachtig zijn: klinkklare onzin. Daar lieten El Forkani en Van der Blom het echter niet bij zitten. Ze namen juridische stappen en werden in het gelijk gesteld. 

In een artikel - dat een rectificatie moet voorstellen - gaat het Algemeen Dagblad vandaag diep door het stof. Daarin stelt de krant dat de beschuldigingen afkomstig zijn van oud-bestuurslid Bouyafa en dat het AD deze niet voor haar rekening kan nemen. Ook zegt de krant: 'Evenmin kan het AD bevestigen dat het onderzoek waarnaar het artikel verwijst betrekking heeft op genoemde stichting. Zij betreurt het dat haar artikel mogelijk de indruk heeft gewekt dat de beschuldiging van gesjoemel de uitkomst is van eigen onderzoek.'

Naast de rectificatie dient het AD ook een boete van 5.000 euro aan de slachtoffers te betalen. Volgens Nourdeen Wildeman, die de twee sprak, gaan zij dit bedrag (na aftrek van juridische kosten) doneren aan een goed doel.

© Redactie 2016
yassin el forkani
jacob van der blom
setn
moskee
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?