Crowdfunding voor arganbos Marokko

marokko
5
7 mrt '16
Het Mseguina bos in het noorden van Agadir is stervende door ontbossing, overbevissing en overbegrazing.

Het bos is voor de lokale bevolking van essentieel belang omdat de arganboom in het bos groeit. De ngo's Ibn al Baytar en Argan Care Association zijn daarom met een inzamelingsactie begonnen om het bos te redden. Het grote doel is om gezinnen die van arganproducten moeten leven die uit Mseguina komen te behoeden van meer ellende. Het bos ligt aan de noordelijke oever van Oued Souss in Agadir en moet met het ingezamelde geld herbebost worden.

Volgens Argan Care wonen ongeveer twee miljoen mensen in en rond Mseguina en moeten zij het vooral hebben van de opbrengsten die uit het bos geworden wonnen. Lokale vrouwen maken al jaren arganolie. Mannen gebruiken het bos op hun beurt weer om hun dieren te laten grazen. Door de intense activiteiten ontstaat logischerwijs ontbossing, overbevissing en doet het grazen van de dieren het bos ook niet veel goed. 

Zorgwekkend
'In een eeuw tijd is het bosgebied met meer dan de helft gedaald, terwijl de dichtheid van bomen in sommige gebieden 60% lager is dan vijf jaar geleden', zeggen de organisatoren van de inzameling. Zij willen geld ophalen voor ongeveer 20 hectare bos. 10 hectare zal beplant worden met jonge arganbomen terwijl de overige helft betrekking heeft met het herstellen van bestaande bomen. 

Het project blijft niet beperkt tot herbebossing. De twee organisaties willen een campagne voeren voor meer participatie. Ook worden er trainingen gegeven om het bewustzijn bij de bevolking te vergroten. Deze bestaan uit praktische en technische workshops. Hierin leggen de organisatoren uit hoe argan het best gezaaid kan worden. Hiermee moet de lokale bevolking het belang van ecologie en duurzaamheid gaan inzien. 

Vrouwen krijgen speciale trainingen om hen te leren lezen en schrijven, maar ook hoe ze de kwaliteit hoog kunnen houden. Ook krijgen ze zakelijke vaardigheden om hun producten te verkopen. 

De twee organisaties zijn gespecialiseerd op deze gebieden en doen al geruime tijd goed sociaal werk. Daar is echter geld voor nodig. Met de crowdfunding op platform Generiosity willen ze geld inzamelen om het megaproject te kunnen starten. 

Van de nodige 5.000 dollar is slechts 210 dollar binnen. Wil jij ook een handje helpen? Klik dan hier

© Redactie 2016
marokko
agadir
bos
argan
natuur
milieu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi