Spaanse geheim agent ontslagen om banden met Marokkaanse diensten

marokko
5
7 mrt '16
Een agent van de Spaanse veiligheidsdienst CNI is ontslagen omdat hij nogal wat op zijn kerfstok heeft.
De zaak kwam aan het licht nadat een seksschandaal binnen CNI uitbrak en waar agent '8882' bij betrokken was. Hij werkte sinds 2007 als vertaler van Arabische documenten toen hij in 2013 werd aangesteld als geheim agent. 8882 bleek echter geen geschikte persoon hiervoor te zijn. Hij had een relatie met één van zijn collega's en maakte met haar seksuele beelden. 

Die liet hij vervolgens aan collega's op zijn afdeling zien. Het schandaal leidde ertoe dat CNI een onderzoek instelde tegen agent 8882. Daaruit bleek dat er wat onregelmatigheden waren in zijn eerste jaar als agent. Hij had onder meer 'relaties met mensen die een hoog risico vormden voor CNI en voor de nationale belangen van Spanje'. Meerdere personen zouden van de Marokkaanse inlichtingendiensten zijn. 

Ook had hij contact met een 'radicale moslim' die hij kende van zijn studietijd. Contacten had hij ook met mensen die gearresteerd zijn wegens witwassen en drugshandel. Daarnaast maakte hij zich ook schuldig aan verboden gedrag, zoals het maken van opnamen in lokalen van INC. Bovendien zou hij informatie hebben gehaald uit de database van de inlichtingendienst. 

Ondanks de ernst van de feiten is de agent 'slechts' ontslagen en riskeert hij geen vervolging. CNI vond het bewijs tegen hem ontoereikend maar waarschijnlijk speelt er meer. Zijn ontslag vocht hij nog wel aan bij de rechter, maar zijn beroep werd verworpen.
© Redactie 2016
marokko
spanje
veiliheidsdienst
cni
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi