Orgaandonatie in Marokko: nog een hele lange weg te gaan

marokko
21
9 mrt '16
De nationale lijst van donoren in Marokko moet nodig aangevuld worden.

Hassan Taraboulsi sprak over het onderwerp met Akhbar Al Yaoum. Taraboulsi heeft de afdeling 'ziekenhuizen' bij het ministerie van Volksgezondheid onder zijn hoede. Hij wijst erop er op de nationale lijst van nierdonoren slechts duizend mensen staan. En dat op een bevolking van 34 miljoen mensen. In de afgelopen drie jaar werden slechts 194 niertransplantaties. 
154 patiënten, bij wie de situatie zeer ernstig is, wachten nog altijd op een donornier. Hun bloedgroep en weefselkenmerken komen niet overeen met de donoren die beschikbaar zijn. Omdat er zo weinig mensen donor zijn is de spoeling dun. Over de duizend mensen zegt Taraboulsi: 'Dat is zeer onvoldoende'. In totaal zouden 18.000 nieren nodig zijn om alle patiënten weer gezond te maken. 
10.000 patiënten moeten regelmatig een dialyse ondergaan. Naast nierdonoren mist Marokko nog veel donoren op andere gebieden. In de afgelopen drie jaar zijn slechts 63 personen geholpen met een donor tegen hun doofheid. Slechts 109 personen profiteerden van een beenmergtransplantatie. 

Taraboulsi stelt dat Marokko genoeg deskundigen heeft om transplantaties uit te voeren en dat het met de wetgeving ook goed zit. Hij stelt wel dat de bewustmakingscampagnes hun doelen niet halen.

© Redactie 2016
marokko
orgaandonatie
orgaandonor
gezondheidszorg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?