Premier Marokko weigert foto naast Egyptische president al-Sisi

marokko
16
11 mrt '16
Islamitische landen hebben in Saudi-Arabië deelgenomen aan een gezamenlijke militaire training genaamd 'Noordelijke Donder'.

Bij de oefening waren de leidende islamitische landen vertegenwoordigd. Ook leden van het Marokkaans leger deden mee. De Saudische nieuwszender Al Arabiya zond een groepsfoto uit van de slotceremonie van de militaire oefening. Op de foto waren alle leiders van de aanwezige landen te zien. Namens Marokko trad premier Abdelilah Benkirane op als afgevaardigde van de koning. 

Bij dergelijke groepsfoto's is het gebruikelijk dat alle koningen en regeringsleiders naast elkaar en in het midden staan. Zo is koning Salman van Saudi-Arabië te zien, met naast hem onder meer de Mauritaanse president Mohamed Ould Abdelaziz en de Egyptische president en couppleger Abdelfettah al-Sisi. 

Egypte
Op verre afstand van deze leiders zien we premier Abdelilah Benkirane. Voor de Marokkaanse pers is de afstandelijke houding van Benkirane voer voor speculatie. Veel bronnen stellen dat Benkirane niet in de buurt van al-Sisi wil staan omdat hij de coup op de Egyptische president Mohammed Morsi niet is vergeten. Benkirane had nauwe banden met Morsi en sprak zich regelmatig negatief uit over het afzetten van de eerste democratisch gekozen president van Egypte. 

Saillant detail: vorige maand heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Salaheddine Mezouar, een koninklijke uitnodiging overgedragen aan al-Sisi om Marokko te bezoeken. Koning Mohammed VI ziet een verenigd Noord-Afrika als essentieel wapen in de strijd tegen terreur. Zeker Marokko zich als leider op veiligheidsgebied ontpopt wil het land 'de boel bij elkaar houden'.

Hoewel Benkirane niet gecharmeerd is van zijn Egyptische collega hebben de twee landen officieel nog nauwe betrekkingen en samenwerkingsovereenkomsten.

© Redactie 2016
marokko
saoedi-arabië
egypte
abdelilah benkirane
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?