True story: man in Marokko ziet op tv dat overleden echtgenote hem zoekt

marokko
24
11 mrt '16
Fi al-Maghrib la tastaghrib. 'Verbaas je nergens over in Marokko' is de vrije vertaling van het gezegde dat betrekking heeft op het onderstaand artikel.

Gisteren zond televisiezender 2M een nieuwe aflevering uit van Moukhtafoun. Zoals de naam doet vermoeden gaat het programma over vermisten die hun geliefden uit het oog zijn verloren en die middels een oproep herenigd willen worden. In het verleden kwamen al vreemde zaken voor maar de aflevering van gisteren spant de kroon. Het verhaal is zo bizar dat er waarschijnlijk in het parlement Kamervragen komen. De media en op sociale netwerken raken Marokkanen niet uitgepraat. 

Dood
Bij Moukhtafoun was een vrouw te zien die een oproepje deed om haar man te vinden. Een oplettende man herkende zijn vrouw en kreeg waarschijnlijk de schrik van zijn leven. Diezelfde vrouw overleed namelijk twee jaar geleden na een zwaar verkeersongeval. Tenminste, als de man uit Azilal de artsen mocht geloven. Voor de zekerheid werd de identiteit en het adres van de vrouw gecontroleerd. Zij bleek inderdaad zijn echtgenote te zijn. 

Ongeluk
Om het verhaal te begrijpen nemen we je terug naar twee jaar geleden. Alles begint bij een ernstig ongeluk waar Mohamed en zijn vrouw bij betrokken raakten in Casablanca. De vrouw raakte ernstig gewond en werd met spoed naar het Ibn Rush ziekenhuis in Casablanca gebracht. Mohamed keerde op zijn beurt terug naar Azilal om de nodige financiële middelen op te halen voor de behandeling van zijn vrouw. 

Bij zijn terugkeer kreeg hij droevig nieuws te horen: zijn vrouw is een uur voor zijn aankomst overleden. Mohamed stortte in. Hij ontving het lichaam van zijn vrouw gehuld in witte laken en in een kist. Zij werd meegenomen naar Azilal en daar in het bijzijn van familie begraven. In de meeste gevallen zou het verhaal dan tot een droevig einde zijn gekomen. Maar niet als je in Marokko woont. 

Verkeerd lichaam
Zoals eerder beschreven verscheen zijn vrouw na twee jaar plotseling voor de camera's van 2M. De ongewone verschijning heeft alle alarmbellen doen rinkelen bij de gezondheidsautoriteiten in Marokko. Door medische fouten in het ziekenhuis kreeg Mohamed een verkeerd lichaam mee. Volgens Yabiladi komen deze fouten vooral door het gebrek aan organisatie. 

De bron vraagt zich af hoe een ziekenhuis in een grote stad het voor elkaar krijgt om een levend persoon in te wisselen voor een dood lichaam. Over de gebeurtenissen zijn nu veel vragen. Heeft de familie van de echte overledene de vrouw niet als vermist opgegeven? Is er iets misgegaan bij de registratiebalie in het ziekenhuis? Waarom heeft de familie of Mohamed zelf het lichaam onder de lijkwade niet gecontroleerd? Worden de arts en de ambtenaar die de begrafenis goedkeurde vervolgd? Een andere belangrijke vraag is: waar heeft de vrouw van Mohamed de afgelopen twee jaar uitgehangen? 

De politie heeft in ieder geval een onderzoek ingesteld om de feiten te achterhalen. Zal ongetwijfeld vervolgd worden.

© Redactie 2016
marokko
moukhtafoun
2m
vermist
azilal
casablanca
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?